Számoljuk együtt a madarakat Biharugrán!

Október 3-án a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is bekapcsolódik az Európai Madármegfigyelő Napok programjába. Kis-Sárrét részterületünkön a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjával közösen szervezzük meg madárszámlálással egybekötött túránkat.

A program két, párhuzamosan zajló elemből áll: egy kb. 6 kilométeres gyalogtúrából a Begécsi-halastavakon és egy madárgyűrűzésből a Bihari Madárvártán. A Begécsi-halastavakon megkezdődtek az őszi lecsapolások, s mivel az így kialakult iszapfelület kitűnő táplálkozóterület, ezért sok madarat vonz. Az elmúlt napokban is nagy számban figyeltünk meg partimadarakat. A gyakori fajok mellett előkerült néhány ritkaság is, mint például a vándorpartfutó, a fenyérfutó és három példány lócsér. Egyre több rétisas jelenik meg a térségben, de két-három vonuló halászsas is rendszeresen felbukkan. A legnagyobb madártömegeket a gyülekező vadrécék és vadludak adják. Bízunk benne, hogy túránk során is sok érdekességgel találkozhatnak majd a résztvevők.
 
A találkozó helyszíne a Bihari Madárvárta (GPS-koordináták: É 46º58’32.40” K 21º38’28.89”), ahová október 3-án reggel 9.00 órára várjuk az érdeklődőket. A túrán a részvétel térítésmentes. További információk Tóth Imre természetvédelmi őrkerület-vezetőtől kérhetők a +36 30 645 0613-as telefonszámon.