Sünházak és lepkeitatók – egyszerű eszközök a fajgazdagság megőrzésére

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának munkatársai folyamatosan törekednek a biodiverzitás, azaz a fajgazdagság megőrzésére.

Mivel a dévaványai látogatóközpont pusztai környezetben van, így a fák, azon belül is az odvas, öreg fák hiánya miatt kevés az odúkban fészkelő madár. Igazgatóságunk munkatársai éppen ezért már hosszú évek óta mesterséges odúk kihelyezésével igyekeznek segíteni a különböző madárfajok (pl. énekesmadarak, szalakóta) megtelepedését, költését.

Nemcsak a madarak, hanem más állatfajok is megérdemlik a kiemelt figyelmet, s azt, hogy segítsük őket a szaporodási időszakban, illetve a táplálékszerzésben. A közelmúltban a keleti sünök számára készítettünk kényelmes és biztonságos kis házakat.  Ezek a tüskés, védett állatok általában valamilyen farakás, rőzsekupac vagy vastag avar alá húzódnak be, ott alusszák téli álmukat, később pedig ugyanitt nevelik utódaikat.

A fából készült sünházak belseje osztott terű, válaszfalas (csak egy kanyar megtétele után lehet a belső részbe bejutni), így védelmet biztosítanak a macskák és más ragadozók ellen. Tetejük felhajtható, tehát ellenőrizni tudjuk, hogy a kis állatok használják-e. Egyelőre három sünház készült el, az egyik közvetlenül a látogatóközpont bejárati járdája mellett kapott helyet, ahol a kecskerágóval benőtt részen már a korábbi években is laktak sünök, a másik egy növényzettel teli, bokros árokparton, a harmadik pedig a tanösvény mellett, szintén sűrű növényzetben. A ládákat avarral megpakoltuk, bízva abban, hogy a sünmamáknak megtetszik, s alkalmas „szülőszobának” találják.

A látogatóközpontnak már régóta van egy gyógynövényes kertje, ami vonzza a rovarokat, különösen, amikor virágzik a szurokfű (ismertebb nevén oregánó), a citromfű, vagy a levendula. Sokféle színes, látványos lepke is megfordul itt, számukra az előző években is kihelyeztünk egy egyszerű kis itatót. Idén azonban további itatókat készítettünk. Ha az időjárás melegebbre fordul, a kis tálkákat (cserépalátéteket) megtöltjük citromos vízzel és citromdarabokkal. Azért éppen citromot teszünk bele, mert az csak a lepkéket vonzza, a darazsakat és más rovarokat nem.

Sünház
Sünház Fotó: Szélné Sándor Katalin
Lepkeitató Fotó: Szélné Sándor Katalin
Sünház
Sünház Fotó: Szélné Sándor Katalin