Sokszínű, változatos madárvilág a rizsföldeken

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén több terület is szolgál a rizs termesztésére. Ezekben a száraz hónapokban különösen megnő a jelentősége a rizsföldeknek, melyek sekély vizű élőhelyet kínálnak a vízimadarak számára.

Gyomaendrőd, Szarvas, Csárdaszállás határában még kiterjedt rizsföldek vonzzák magukhoz a fészkelő és vonuló vízimadarakat. A madárvonulás számára különös életterek ezek május elején, amikor elkezdődik a rizs kelesztő árasztása. A frissen megmunkált föld, amikor vizet kap, szinte hemzseg az alacsonyabb rendű szervezetektől, melyek fontos táplálékai az ide érkező madaraknak.

A partimadarak jelennek meg leghamarabb a parcellákban. Ilyenek a különböző cankók, mint a pajzsos-, a piroslábú, a réti és a füstös cankó. Legnagyobb tömegben a pajzsoscankók vannak jelen, az egyik rizsföldön például 9500 példányt számláltunk. Népes, több száz példányos havasi partfutó csapatok is érkeztek, köztük apró és Temminck-partfutókkal.

Ritkábban megjelenő fajok is előkerültek, melyekre a madarászok felfigyeltek. Ilyenek voltak a sárjárók és a kőforgató vagy a május tájékán hazánkon átvonuló kacagócsér. A néhány évvel ezelőtt még a térségben fészkelő székicsér csak két alkalommal jelent meg. Népesebb a gólyatöcsök tábora. Ezek a hosszú, piros lábú partimadarak 50-60 példányban vannak jelen és az elmúlt héten elkezdték a költést is. A sekély vízben sajátos toronyfészket építenek, mely ahhoz kell, hogy a vízszint fölött tartsa a tojásokat. Ugyanígy már költésben vannak a kormos szerkők is.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a madárvonulás és a költés alakulását, hogy minél teljesebb képet kapjanak e különleges élőhely ökológiai szerepéről és a fontos, védett madárfajok állományának alakulásáról.