Sokszínű récepaletta a Montág-pusztán

Fütyülő, csörgő, nyílfarkú és tőkés récék csapatai népesítették be március elején a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületén fekvő Nagy-Zsombékot.

Ezen a vizes élőhelyen szívesen állomásoznak, illetve költenek a különböző vízi- és partimadarak – feltéve, ha megfelelő a vízborítás. A legutóbbi számláláskor igen változatos volt a récefélék palettája: 300 fütyülő, 170 nyílfarkú, 400-500 csörgő és 250 tőkés réce tartózkodott a Nagy-Zsombékon. Azóta viszont az időjárás miatt sokat apadt a vízszint, tovább csökkent a nyílt vízfelületek kiterjedése, ezért a madarak egy része már továbbállt.

A fütyülő récék Eurázsia északi területein költenek, Magyarországon nem fészkelnek. Nyílfarkú récék viszont, bár kis számban, de költenek a hazai szikes tavakon. Hasonló a helyzet a csörgő récéknél, melyek szintén Eurázsia északi részei felé vonulnak, de ritka, alkalmi fészkelőként hazánkban is jelen vannak.

A fenti fajokkal ellentétben tőkés récék viszont szép számban költenek Magyarországon. Rendszerint tavak, folyók, patakok mentén, a sűrű növényzetben fészkelnek. A hazai költőállomány döntő része a telet is itt tölti, a be nem fagyó vizeken. 

A kép illusztráció

fütyülő réce
Fütyülő réce Fotó: Motkó Béla