Sokoldalú gyógy- és fűszernövényeink: a rozmaring és a szurokfű  

Folytatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának „Illatvarázs” kertjében termesztett gyógy- és fűszernövények bemutatását. Ezúttal a rozmaringról és a szurokfűről tudhatnak meg hasznos információkat.

Rozmaring

A rozmaring nemcsak fűszernövény, hanem sokoldalú gyógynövény is. Segít a légzőszervi és a megfázásos megbetegedéseknél, náthánál, jó gyulladáscsökkentő hatása van. Serkenti a vérkeringést úgy, hogy felmelegíti az izmokat, éppen ezért használják izomlazító kenőcsök egyik fő alkotórészeként. A rozmaringban lévő keserű anyagok jótékonyan hatnak az emésztőrendszerre. Mivel teltségérzetet idéz elő, ezért a fogyókúrázók számára is jó szolgálatot tesz. Olaját különféle szappanok, krémek, zselék, parfümök készítésénél használják. A rozmaringos fürdő egy fárasztó, sportos nap után nagyon jó lazító hatású.  

Teája erősíti a hajat, ha pedig 20-30 percig a fejünkön hagyjuk, akkor a korpát is megszüntetheti. Migrén ellen is javasolják, olyankor néhány csészényit kell elkortyolgatni.

A rozmaring egy szúrós, bokros növény, levelei tűszerűen állnak. Félig télálló cserje, keményebb teleken kifagyhat, de az egyre melegebb teleken szépen megmarad, főleg, ha betakarjuk a tövét. Hatalmas, derékmagasságú bokorrá tud fejlődni. Újabb és újabb hajtásokat hoz, melyeket átültetve jól szaporítható. Leveleit és a virágos szárát folyamatosan lehet szedni, nemcsak ősszel. Könnyen szárad, de fagyasztva is tárolható.

Szurokfű

A szurokfű, más néven vad majoranna, vagy oregánó a középhegységeink erdeinek természetes növénye. Jól szaporodik. Kora tavasztól kezdve bármikor szedhető.

Ezt a növényt már az ókori Egyiptomban is használták gyógyászati célokra, főként köhögéscsillapításra, sérülések gyógyítására, gombás fertőzések ellen. Csökkenti a gyulladásokat. A háborúk idején a sérült katonákat a szurokfű főzetével gyógyították, mert baktériumölő hatása révén megállította a fertőzéseket.

Fűszerként a mediterrán (főként az olasz) konyha jellemző növénye, sokszor bazsalikommal kombinálva használják mártásokhoz, tésztákhoz, szószokhoz, salátákhoz.  A meszes talajokat kedveli, 30-80 cm magasra is megnő. Aromás, évelő félcserje. Szárítva sokáig eláll, megtartja az aromáját. Hazánkban is megterem. Érdekesség, hogy festék-alapanyagként is felhasználják.

rozmaring
Rozmaring
oregánó
Szurokfű / oregánó

fűszer szárítás