Sokan még a kézi juhnyírást is kipróbálták

Április 22-én, nagy érdeklődés mellett zajlott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság „Birkanyírás – juhászok élete a Kardoskúti-pusztán” című programja, melynek helyszíne Kardoskút Pusztaközpontban volt.

Csaknem hetven érdeklődő jött el, köztük sok gyermek is. Az egyik orosházi iskolából kerékpáron érkezett diákcsoport. A rendezvény ideje alatt a résztvevők külön belépőjegy nélkül tekinthették meg a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumának gazdag anyagát. Népszerűnek bizonyult a kézműveskedés, sokan kipróbálták a nemezelést. A résztevők megkóstolhatták és meg is vásárolhatták Dani Jánosnak, a KMNPI Nemzeti Parki Termék Védjegyet birtokló termelőjének hagyományos eljárással készült sajtjait és egyéb tejtermékeit.

A nap fő attrakciója a birkanyírás volt, melynek keretében Dani István juhász hagyományos módszerrel, azaz kézi ollóval nyírta a juhokat. A nyírást a vállalkozó kedvű gyermekek és felnőttek is kipróbálhatták, így a két cigája és egy racka juhot hamar megszabadították téli bundájuktól.

A bemutató keretében szó esett arról, hogy az állatok kihajtásának, azaz a legeltetési szezon kezdetének időpontja hagyományosan Szent György napja, azaz április 24. A kihajtás előtt a juhok gyapját lenyírják. Így történik ez minden évben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén tartott juhok esetében is.

Igaztóságunk itteni telepén több mint ezer juhot tartunk, melyek kihajtása a napokban megtörtént. A felnőtt racka és cigája juhok a környező legelőkön, míg a fiatal bárányokból álló nyáj a telephez közeli gyepeken legel.

A bemutatón szó esett arról is, hogy az őshonos házi  állatok jelentős szerepet töltenek be a védett területek természetvédelmi kezelésében. Igazgatóságunk állattartási tevékenysége génmegőrzési célokat is szolgál. A tavaszi esőzéseknek köszönhetően a Kardoskút környéki gyepek most kiváló táplálékot szolgáltatnak a legelő állatoknak.

birkanyírás
Fotó: Palcsek István Szilárd
birkanyírás
Fotó: Palcsek István Szilárd
birkanyírás
Fotó: Palcsek István Szilárd
birkanyírás
Fotó: Palcsek István Szilárd
birkanyírás
Fotó: Palcsek István Szilárd
birkanyírás
Fotó: Lengyel György