Sikerrel zajlottak a darulesek a kardoskúti Fehér- tónál

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a hagyományoknak megfelelően idén novemberben is darulesre várta a madárbarátokat november minden szombatján, a kardoskúti Fehér-tónál.

A négy hétvégén összesen 240-en vettek részt a programon. Vendégeink döntően Békés megyéből érkeztek, de jöttek érdeklődők távolabbról, például Szolnokról és Biatorbágyról is. A madármegfigyelést minden alkalommal megelőzte egy előadás, melynek keretében szó esett a Fehér-tó és a környező puszták történetéről és természetesen a darvakról. Ismertettük a faj jellemzőit, vonulási szokásait. Elhangzott az is, hogy az országos szinkron adatai szerint a Hortobágyon 125 ezernél tetőzött a vonuló darvak száma, a kardoskúti Fehér-tónál viszont most kevés madár állt meg, mivel a kevesebb csapadék miatt a mederben még nem alakult ki vízborítás.

Az előadás után felállítottuk a spektíveket, így azokon keresztül vendégeink alaposabban is megfigyelhették a térségben vonuló darucsapatokat. A darvakon kívül néhány ragadozó madár (parlagi sas, rétisas) is felbukkant.  A madarakon kívül egyéb látnivalóval is szolgáltunk vendégeinknek: bemutatási céllal a Sóstói Állattartótelepről a közeli madármegfigyelő toronyhoz hajtottuk a racka és cigája anyajuhokat valamint a szürkemarha gulyát.

Darules
Fotó: Palcsek István Szilárd
darules
Fotó: Palcsek István Szilárd