Sikerrel zajlott az V. Túzokfesztivál Dévaványán

Több ezer vendég látogatott el május 7-én Dévaványára, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában megrendezett V. Túzokfesztiválra.

A rendezvénynek az égiek is kedveztek: csodálatos kirándulóidőben zajlottak a programok.

A megnyitón elsőként Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy a KMNPI jelentős erőfeszítéseket tesz a térség természeti értékeinek megőrzése érdekében. Kiemelte az elmúlt időszakban megvalósult beruházásokat, melyek közül a legjelentősebb a Kőmagtári-táblán 2021. őszén átadott állattartótelep.

Dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója a térség természeti értékeiről szólva hangsúlyozta, hogy itt él Közép-Európa legnépesebb, csaknem 600 egyedet számláló túzokállománya.

A megnyitót követően kihirdették az idei Túzok Vándorkupa eredményeit. A vándorkupát – immár második alkalommal – Tóth-Rigler Emma, a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. osztályos diákja nyerte.  Emma nyertes alkotása egy akvarell, amely két verekedő túzokkakast ábrázol.

A természetvédelmi nyílt nap vendégei számos szakmai és kulturális program közül válogathattak. A szakvezetéses botanikai túrák keretében, a Réhelyi tanösvényen végighaladva a Dévaványai-Ecsegi puszták növényvilágával ismerkedhettek meg. Sokan éltek azzal az évente csupán egyetlen alkalommal (a Túzokfesztivál keretében) adódó lehetőséggel, hogy ellátogassanak a Túzokvédelmi Állomásra. Itt az érdeklődők részletesen megismerték a túzoktojások mentésének, a fiókák felnevelésének és végül visszavadításának folyamatát.

A nyílt nap vendégei a látogatóközpont közelében megcsodálhatták a legelésző bivalycsordát és egy kisebb, elkerített területen egészen közelről figyelhették az Alföld büszke madarait, a túzokokat. 

Rendkívül népszerűnek bizonyult az állatsimogató, ahol őshonos magyar háziállatok – kecskék, nyulak, juhok, tyúkok, libák és szamarak – várták a simogató kezeket. Sokan lencsevégre kapták a karámokban pihenő magyar szürke szarvasmarhákat és házi bivalyokat is. A népi játszótéren a gyerekek felhőtlenül játszadoztak a szénabálák között. Felültek a vesszőkosaras forgóra, s kipróbálták azokat a népi leleményességgel megalkotott eszközöket,  amelyekkel sok-sok évtizeddel ezelőtt játszottak az akkori gyerekek. A nap folyamán volt csikósbemutató, sólyomröptetés, és a régi pásztorhagyományokkal is megismerkedhettek a látogatók.

A természetvédelmi nyílt nap vendégei ebédre igazi különlegességeket – bivalypörköltet és bivalyburgert kóstolhattak. A 600 literes üstben, a főszakács szerepét betöltő Horváth Ferenc irányításával 340 kilogramm bivalyhúsból, több mint ezer adag pörkölt rotyogott. Akik pedig tájjellegű, hagyományos finomságra vágytak, azok megkóstolhatták a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesületének tagjai által helyben sütött, szilvalekváros kifliket és a cirokszárra tekert kürtős kalácsokat. Az V. Túzokfesztiválra Nemzeti Parki Termék Védjeggyel rendelkező partnereink is elhozták finomságaikat: sajtokat, mézeket, lekvárokat, gyümölcsleveket.

Köszönjük a fesztivál lebonyolításában segédkező önkéntesek munkáját és szeretettel várjuk vendégeinket a 2023-ban megrendezendő, VI. Túzokfesztiválra is!