Sikeres túzokrepatriáció Dévaványán

Sikeresen beilleszkedett vad társai közé az a tizenegy fiatal túzok, melyeket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán mentett tojásból keltettek ki és neveltek fel.

A fiatal madarakat a nyár folyamán először a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületre helyeztük ki, ahol gondozói felügyelet mellett készülhettek fel a szabad életre. Időközben jelölőgyűrűkkel is elláttuk őket, bal lábukra ornitológiai, jobb lábukra pedig színes jelölőgyűrűket kaptak. A színkódok alapján gyakorlatilag életük végéig nyomon tudjuk követni őket. Folyamatosan látunk a vad túzokcsapatokban olyan madarakat, melyeket az elmúlt években engedtünk vissza a szabad természetbe.

Nevelt túzokjaink mostanra szépen beilleszkedtek vad társaik közé. Egyre gyakrabban hagyják el a mintaterületet, de éjszakára mindig visszatérnek ide. Még külön csapatot alkotnak, de egy-két vad, idősebb madár is mindig velük tart és sok mindenre megtanítja őket. Például arra, hol vannak a közelben a táplálékot nyújtó lucernatáblák, vagy hogyan kell védekezni a különböző ragadozókkal szemben. Azt is megtanulták már, hogy ha gépjármű közeledik, akkor felrepülve elkerülhetik a veszélyt. A vad túzokoknak kulcsszerepük van a mentett példányok sikeres beilleszkedésében, ugyanis utóbbiaknak tőlük kell elsajátítaniuk a túléléshez szükséges ismereteket.

túzok reptriáció
Fotó: Czifrák Gábor
túzok repatriáció
Fotó: Czifrák Gábor