Sikeres téli túra: madarakat lestünk a Begécsi-halastavakon

Jól sikerült a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” című programsorozat keretében tartott kirándulás a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A túra elsődleges célja az északi madárvendégek megfigyelése volt.

Az immár csaknem két évtizedes hagyománnyal rendelkező téli túrára összesen 49-en jöttek el. Érkeztek vendégek Gyuláról, Berettyóújfaluból, Békéscsabáról, Dunakesziről, Földesről, és Nagyváradról is.  A találkozó a Bihari Madárvártán volt, ahonnan először gépjárművekkel mentünk át a Begécsi-halastavakra, ahol egy tíz kilométeres gyalogtúra vette kezdetét.

A reggeli kemény fagy után a résztvevők mindvégig szép, napos időben ismerkedhettek a terület élővilágával. A tavak már egy ideje befagytak, de akadtak azért lihogók (a madarak által fagymentesen tartott vízfelületek) is, amelyeken viszonylag közelről figyelhettük meg a telelő récéket. Zömmel tőkés récék tartózkodtak itt, de akadt köztük kanalas, kontyos és barátréce, s néhány kerceréce is. A tucatnyi bütykös hattyú szintén a récék között úszkált. A nap folyamán kisebb nagy lilik és nyári lúd csapatok is behúztak pihenni. Igen látványos volt, ahogyan a jégen landoltak.

A vízimadarak mágnesként vonzották a rétisasokat, több példány is megjelent, de ezúttal zsákmányszerzési kísérleteik sikertelennek bizonyultak. A befolyók körül kis kárókatonák és szürke gémek próbáltak apró halakat elejteni. Három barna rétihéja is felbukkant a levegőben.

A nap talán legizgalmasabb eseményében a megfigyelőtorony előtti csatornán volt része lelkes csapatunknak. Megfigyelhettük, ahogy egy friss harcsatetemen három guvat is táplálkozott. Érdekes volt, hogy egyszerre csak egy példány bújt ki a takarásból, majd rövid falatozás után váltogatták egymást. A vendégek többsége közeli fotókon is megörökítette a nem mindennapi látványt. A jégen, több helyen vidranyomokat is felfedeztünk, náluk most van a nászidőszak.

Téli túra a Begécsi halastavakon
Fotó: Tóth Imre