Sikeres programokat szerveztünk a Magyar Nemzeti Parkok Hetében

Sokszínű, változatos programokkal, túrákkal várta az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a szeptember 14-20. között megtartott Magyar Nemzeti Parkok Hetében.

Szeptember 15-én sokan ellátogattak a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumába, melynek kiállítási anyagát ezen a napon ingyenesen megtekinthették. Délután a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepen őshonos magyar háziállatok bemutatása zajlott, szakvezetőnk irányításával. Vendégeink (összesen 22-en) a telep bekötőútja melletti kilátónál először egy rövid tájékoztatást kaptak arról, miért fontos az őshonos háziállatok génállományának megtartása, s miért nélkülözhetetlen a velük történő legeltetés az élőhelyek természetvédelmi kezelésében. Az előadás után bementünk a telepre, ahol vendégeink megtekintették a racka- és cigája juhokat, valamint a KMNPI bikagulyáját.

A szeptember 16-án megtartott, „Evezővel a Kákafoki-Bikazugi holtágon’ elnevezésű szakvezetéses vízitúrán 22 általános iskolás (nyolcadikos) diák és két kísérő tanár vett részt. A csoport a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából érkezett. Sok gyerek most először ült kenuba, számukra különösen nagy élményt jelentett ez a kirándulás. A két és félórás vízi utazás során Igazgatóságunk szakvezetője a városi szakaszon bemutatta Szarvas vízparti, táji és kultúrtörténeti értékeit. Elkalandoztunk a kiságba is, ahol megcsodáltuk a vízinövényeket: nyíló tavirózsákat, hínárokat, vízitököket. Túránk során szép számban láttunk mocsári teknősöket, tőkés récéket, jégmadarakat, s még egy kis raftingolásra is lehetőségünk nyílott.

Szeptember 17-én medertúrát szerveztünk a kardoskúti Fehér-tavon. A program nagyon népszerűnek bizonyult, nyolc településről összesen 65 látogató érkezett. A kiszáradt tómederben járkálva megfigyeltük a szikes, sós élőhelyre jellemző zonális növénytársulásokat. A tó fokozottan védett terület, ezért csak engedéllyel látogatható. Novemberben ismét lehetőségük nyílik majd ide belépni, a szervezett, szakvezetéses madárlesek keretében.

Szeptember 18-án a Kis-Sárrét részterületen a megye különböző településeiről érkezett vendégeinkkel együtt hallgattuk a szarvasbikák bőgését. A túra keretében a Begécsi-halastavak gazdag madárvilágát is górcső alá vettük. Sötétedés után a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság megfigyelőtornyánál sokáig hallgattuk a szarvasbőgést, ami nagy élményt jelentett a résztvevők számára.

Szintén szeptember 18-án csillaglesre vártuk az érdeklődőket a csomorkányi romtemplomhoz. Jöttek is szép számban, hat településről összesen félszázan. A csillagles során szakvezetőnktől helytörténeti érdekességeket hallhattak az Árpád-kori templomról és az egykori Csomorkány településről. Amikor már kellően besötétedett, előkerültek a távcsövek. Mivel ez a helyszín távol esik a településektől, így kicsi a fényszennyezés, ezért semmi sem zavart bennünket abban, hogy alaposan megfigyeljük a holdat és az éjszakai csillagképeket.

A fotókat Biróné Kiss Erika Katalin