Sikeres Európai Madármegfigyelő Nap Biharugrán

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a korábbi évekhez hasonlóan idén is bekapcsolódott az Európai Madármegfigyelő Napok programjába.

Október 3-án a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjával közösen szerveztünk madárszámlálással és madárgyűrűzéssel egybekötött túrát a Kis-Sárréten.

A találkozó ezúttal is a Bihari Madárvártán volt. A szeles, de enyhe, kora őszi időben 32 vendég látogatott el hozzánk. A résztvevők többsége Békés megyéből érkezett, de jöttek Hajdú-Biharból és a fővárosból is. A program kerete a madárgyűrűzés volt, melynek során 5 faj 18 egyedét sikerült befogni, majd gyűrűzés és rövid bemutató után elengedni. Leggyakrabban barkóscinege akadt a hálóba.

A gyűrűzést követően gépkocsikkal átmentünk a Begécsi-halastavakra, ahol egy 6 kilométeres gyalogtúra keretében ismerkedtek a résztvevők a térség madárvilágával. Az egyik lecsapolt tóegységen nagyszámú partimadár táplálkozott, láttunk többek között bíbiceket, nagy pólingokat, gulipánokat, különféle cankókat és partfutókat. 

Közelről figyelhettük meg azt, hogy a madarak csőre mennyire specializálódott a különböző táplálékok felvételére. Ennek bemutatására különösen alkalmas volt a nagy póling lefelé hajló, és a gulipán felfelé ívelő csőre. A vadrécék közül csörgő récéből láttunk a legtöbbet, a nyári ludak között pedig már nagy lilik is pihent, jelezve, hogy végérvényesen itt az ősz. Igen látványos volt, amikor egy vándorsólyom a közelben zsákmányolt egy partfutót. A ritkább partimadarakat két kis goda képviselte. A túra után néhányan még visszatértek a programot lezáró madárgyűrűzésre a Bihari Madárvártára.

Az Európai Madármegfigyelő Napokon hagyományosan harminc ország vesz részt. A játékos versenyben Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan idén is jól szerepelt. A rendezvény-helyszínek számában a harmadik helyet értük el, a résztvevők számában a második, a megfigyelt madarak számában pedig a negyedik helyen végeztünk.  

Fotó: Tóth Imre
Fotó: Tóth Imre