Sétáljanak velünk a Vátyoni-erdők öreg tölgyei alatt!

Már évek óta hagyomány, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének erdős részén egy téli túrát szervezünk. Az idei túrára február 11-én, szombaton várjuk a természetbarátokat.

A találkozó időpontja reggel 9.00 óra, helyszíne Biharugra, Földesi-telep (GPS koordináták: É: 46° 56’ 20,76” K: 21° 34’ 48,24”). A kirándulás során nem teszünk meg nagy távolságot, legfeljebb 4-5 kilométert, és inkább a megfigyelésekre, az erdőkkel kapcsolatos természeti értékek megismerésére törekszünk. Az eddig lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a sétához gumicsizma feltétlenül ajánlott.

A Kis-Sárréten belül az erdők jórészt Geszt külterületén, a vátyoni részen helyezkednek el. A két világháború közötti erdőtelepítéseknek köszönhetően mára természetközeli, főleg kocsányos tölgy, magyar kőris, vénic szil, mezei szil alkotta, keményfás erdők alakultak itt ki. A több száz hektáros erdőrészek jelentősen megváltoztatták és gazdagították a táj élővilágát, klasszikus erdei madárfajok és kisemlősök is megtelepedtek. A téli időszakban az itt költő fajokat gazdagítja az északról érkező, nálunk telelő madarak látványa. Fenyőrigók, süvöltők, csízek keresgélnek táplálékot az erdőszéleken. Állandó madarainkat, például az idősebb erdőkre jellemző nagy tarkaharkályt, fekete harkályt, cinegéket, csuszkákat is megfigyelhetjük.

Szerencsés esetben akár nagyvad, például gímszarvas is szemünk elé kerülhet. Megfigyelhetjük az erdő több pontján költő rétisasokat. Náluk már közeleg a tojásrakás ideje, ennek megfelelően fészkeiket felújították, tatarozták, bővítették, madarásznyelven szólva megpakolták.

Az erdős részről kiérve a Kisvátyoni-legelő tárul elénk, ahol a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság élőhely-fejlesztésének köszönhetően vízzel elárasztott régi mocsarak, mocsárrétek gazdag madárvilágában gyönyörködhetünk. Vadludak, különböző fajokhoz tartozó vadrécék mellett hollók, kékes rétihéják, sőt áttelelő barna rétihéják is feltűnhetnek a legelő felett. Sétánk alatt megismerkedhetünk a nemzeti parkban és általában a védett természeti területeken folyó erdőgazdálkodással, az erdők természetvédelmi, társadalmi és gazdasági jelentőségével.

A túra részvételi díja felnőtteknek 1.000 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft/fő. További információk és jelentkezés Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785).

túra
Fotó: Biró István
túra
Fotó: Biró István