Sarkantyús sármány bukkant fel Kardoskúton

Ritka vendéget, egy sarkantyús sármányt figyeltek meg november 18-án a kardoskúti Fehér-tónál a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A veréb méretű madár a tómedertől délre eső barackosi vizes élőhely-rekonstrukció szélén, egy földút mellett szedegette a gyommagvakat. Ahogy közeledtünk felé, felröppent, de kissé távolabb ismét leszállt. Megfigyeltük, hogy a magányosan mozgó sarkantyús sármányok általában nem félnek az embertől, egészen közel lehet hozzájuk menni. Ha azonban csapatban vannak, akkor sokkal hamarább felröppennek.

A sarkantyús sármányok magevő madarak, ezért olyan területeket választanak telelőhelyül, ahol bőven találnak magvakat. Ez a barackosi, fokozottan védett terület is ilyen, mivel a szürkemarhákkal történő legeltetést csak a magérést követően kezdtük meg.

Bízunk benne, hogy ez a magányos példány csupán előhírnöke volt a később érkezőknek, s ebben az évben is nagyobb számban telelnek majd itt sarkantyús sármányok. Ugyanezen a területen tavaly a megfigyelt legmagasabb egyedszám 11 volt.

A Körös-Maros Nemzeti Park más tájain is rendszeresen telelnek sarkantyús sármányok. A legnépesebb, 37 példányból álló csapatot Szentes térségében (Külső-Ecseren) figyeltük meg, 2020. december 19-én.  

sarkantyús sármány
Fotó: Vasas András