Ritka vendég, ugartyúk bukkant fel a kardoskúti Fehér-tónál

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szeptember 2-án egy átrepülő ugartyúkot figyeltek meg a kardoskúti Fehér-tó közelében. Ez a faj rendkívül ritka vendég errefelé, évek óta nem találkoztunk vele.

Magyarországon az utóbbi évtizedekben drasztikusan lecsökkent a fészkelő ugartyúkok száma. Az állományt mindössze 25-40 párra becsülik a szakemberek. Az 1980-as években még legalább 200 pár költött itt. A csökkenés oka minden bizonnyal a legeltetéses állattartás visszaszorulása. Az ugartyúkok ugyanis kizárólag a kopár, rövidfüvű területeket kedvelik.

A Körös-Maros Nemzeti park Igazgatóság illetékességi területén belül Dévaványa térségében van stabil fészkelőhelyük, idén ott két pár kezdett költésbe. Cserebökényben szintén költ 1-2 pár, de nem minden évben. A 2000-es évek elején Tótkomlós térségében is találtak egy-egy fészket. A kardoskúti Fehér-tó térségében az utóbbi években még átrepülő vendégként sem láttunk ugartyúkot, ezért is számít rendkívülinek a mostani előfordulása. A madár a tó nyugati felénél repült a gyepek felett. Mivel most itt is kopár a táj, talán ez hozhatta meg a kedvét, hogy körbenézzen errefelé.

Az ugartyúkok költőterülete Európa délebbi részein van, hazánk az északi határt jelenti. Európai állományuk stabil. Rovarokkal, kisebb egerekkel, pockokkal, pókokkal táplálkoznak. Jellegzetes, hatalmas nagy, sárga szemük van, ami segíti őket az éjszakai vadászatban.  

A telet Afrikában töltik. Korán (március végén) érkeznek, és viszonylag későn vonulnak el, egészen októberig megfigyelhetők. Vonulás előtt csapatokba verődnek, nálunk azonban ilyet már nem lehet látni, mivel nagyon csekély a hazai állomány. Legutóbb az ezredforduló tájékán, a Kiskunságban figyeltek meg egy 40-50 példányos ugartyúk-csapatot.

A kép illusztráció

ugartyúk
Fotó: Szél Antal István