Ritka vendég: ismét felbukkant egy vörös kánya a Csanádi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett rendkívül ritkán bukkannak fel vörös kányák, így megpillantásuk mindig élményszámba megy. A napokban ismét megjelent egy példány a Csanádi pusztákon.

Tavaly örvendetes módon az ősz elejétől egészen a tél végéig szinte folyamatosan tartózkodtak vörös kányák ugyanitt. Előfordult, hogy egyszerre két példányt is meg tudtunk figyelni. Idén eddig egyetlen, öreg madár bukkant fel, lehet, hogy a tavalyi vendégek közül tért vissza valamelyik.

A vörös kányák közép-európai állománya emelkedőben van, de Magyarországon csak a Dunántúlon költ néhány pár, az ország keleti részében pedig csupán ritka vendégként figyelhető meg. Karcsú, hosszú szárnyaival ügyesen meglovagolja a felszálló légáramlatokat és hosszasan pásztázza a pusztákat. A keselyűkhöz hasonlóan  nem veti meg a más ragadozók által otthagyott maradékokat, dögöt sem. Ha rászorul, akkor az élő, kisebb zsákmányállatokra is ráveti magát.

Bízunk benne, hogy a Csanádi pusztákon a tavalyihoz hasonlóan az idei télen is hosszasan vendégeskednek majd vörös kányák.

A kép illusztráció.

Szél Antal István