Rétihéják sokasága vadászik a Csanádi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon idén jó évük volt a ragadozó madaraknak, ugyanis jelentősen felszaporodott a számukra ideális zsákmányt jelentő mezei pockok állománya.

A tájegység területén költő egyetlen rétihéja faj, a barna rétihéja is nagy számban volt megfigyelhető az egész szezonban. A költések általában sikeresek voltak, többnyire 4-5 fióka is nevelkedett a fészkekben. Júniusban már sokfelé lehetett látni a frissen kirepült fiatalokat.

Augusztus végére megérkeztek a Csanádi pusztákra a vonulásban lévő hamvas rétihéják is, így tovább színesedett a megfigyelhető ragadozó madarak palettája. Szeptember elején egy öreg fakó rétihéja hímet is sikerült megfigyelnünk a Királyhegyesi-pusztán, egy esti kék vércse szinkronszámlálás alkalmával.

Mindegyik rétihéja fajra jellemző, hogy ritkán ülnek ki fákra, fészküket a talajra építik, az éjszakát is a földön töltik. Egy-egy magasabb növényzetű zsombékosban, gyékényes-sásos foltban - melyek alkalmas éjszakázó helyet biztosítanak -, akár 20-30 példányt is megfigyelhetünk, ahogy napnyugta után, imbolygó röptükkel beszállnak éjszakázni, majd napkeltével innen indulnak újra vadászni.

barna rétihéja
Fotó: Balla Tihamér
barna rétihéja
Fotó: Balla Tihamér