Rendkívül népszerűnek bizonyult a csomorkányi csillagles

Több mint hetvenen vettek részt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság augusztus 12-re meghirdetett „Csomorkányi csillagles” elnevezésű programján.

Az érdeklődők többsége a környező településekről – Kardoskútról, Orosházáról, Tótkomlósról, Hódmezővásárhelyről, Makóról és Szegedről – érkezett. Szép számmal voltak köztük nyugdíjasok és gyermekek is. A csomorkányi templomrom környéke kitűnő helyszínnek bizonyult. Ez a nyílt pusztai környezet ugyanis távol van a településektől, fényforrásoktól, ezért a csillagászati megfigyelést semmilyen fényszennyezés nem zavarta.

Először egy rövid helytörténeti előadást tartottunk Csomorkányról. Szó esett arról, hogyan lett a kis kora Árpád-kori faluból virágzó mezőváros, s hogyan jutott végül, a törökök által pusztulásra. A második előadás a Kardoskúti Fehértó részterület természeti értékeiről és a természetvédelem aktuális kérdéseiről szólt.

Az est fénypontja a nagyszénási Mira Csillagászati Egyesület két tagja által tartott bemutató előadás volt. Először egy csillagképtúrán vehettünk részt, melynek keretében lézeres fénysugárral mutatták be a csillagképeket. Sok mindent megtudhattunk a csillagképek elnevezésének eredetéről és a hozzájuk kapcsolódó mondákról, hiedelmekről is. Utána távcsöves bemutató és megfigyelés következett. Megleshettük a teliholdat, a Jupitert és a Szaturnuszt, s azok holdjait is. Különleges látványosságnak bizonyultak a Hold felszínét tarkító kráterek. A telihold miatt csillagközi ködöket (mélyég-objektumokat) most nem láttunk, de az M-13-as csillaghalmaz és a Perseus csillagkép ikerhalmazai is jól kivehetőek voltak.

csomorkányi csillagles
Fotó: Palcsek István Szilárd
csomorkányi csillagles
Fotó: Palcsek István Szilárd
csomorkányi csillagles
Fotó: Palcsek István Szilárd