Rekordszámú túzokfióka nevelkedik a Csanádi pusztákon 

Augusztusban már hírt adtunk arról, hogy kiválónak ígérkezik a túzokszaporulat a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Azóta újabb fiókák is előkerültek.

A sikeres költésnek és fiókanevelésnek köszönhetően a Csanádi pusztákon élő túzokpopuláció a tavaszi 24 példányról 34-re növekedett. A tojóknak csaknem fele (nyolc) sikeresen nevelt fiókát, sőt két esetben kétfiókás szaporulat is van. Összesen tehát 10 fióka nevelkedett fel sikeresen, ami rendkívül jó eredménynek számít, hasonlóra nem volt példa az utóbbi években. 

A nyár végén, augusztusban és szeptemberben igen mostoha körülmények között éltek a túzokok, a nagy szárazság miatt nem volt gyomkelés, s rovarokból is kevesebb akadt. A túzokok eltűntek a szemünk elől, nem nagyon mozogtak a határban, megbújtak egy-egy táplálkozóhelyen. Örömteli, hogy a fiókák túlélték ezt az időszakot.

Októberben már javultak az állapotok, sok csapadék hullott, melynek hatására kikeltek a repcék, megsarjadtak a lucernák, táplálékot biztosítva a túzokoknak. Közben megkezdődtek az őszi betakarítások is, a kukoricákat levágták, a gyomos tarlókat betárcsázták. Megszűnt tehát a takarás, s így könnyebb volt megtalálni a határban a túzokokat. Abban, hogy a nyomukra bukkanjunk, nagyban segített a korábban jeladóval ellátott példány is. A túzokok ugyanis ilyenkor már csapatban mozognak, s mivel a jeladós madár is közéjük vegyült, így „mutatta” nekünk a helyszíneket.

Az, hogy tíz fióka eddig felnevelkedett, mindenképpen kimagasló eredmény. Mivel azonban ennél a fajnál az első életévben nagy a mortalitás, így korántsem biztos, hogy a fiatal madarak mindannyian megélik a tavaszt. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igyekszik mindent megtenni ennek érdekében. A kaszált területeken nagyobb méretű búvósávokat hagytunk, ahol takarást és szélárnyékot találnak. Táplálékukról repce- és lucernavetésekkel gondoskodtunk, ezzel is segítve a áttelelésüket.

Fotó: Balogh Gábor