Rekordszámú természetbarát vállalkozott az Egyéjszakás kalandra

Augusztus 27-28-án rendezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az „Egyéjszakás kaland a szabadkígyósi Nagyerdőn” elnevezésű programját. Ennek keretében ötvenkét lelkes természetbarát töltötte a szabad ég alatt az éjszakát.

Volt, aki sátorban, más hálózsákban, vagy függőágyban hajtotta álomra a fejét a csillagos ég alatt. Előtte azonban még jó néhány izgalmas programban volt részünk. Az immár több mint egy évtizede minden augusztusban megrendezett egyéjszakás kaland ugyanis egy kötetlen, kellemes időtöltés, tábortűzzel, éjszakai túrával, természetfotózással egybekötve.

A madárgyűrűzés minden évben, így az idén is szerepelt a repertoárban. Bár a hálót már szombaton délután kifeszítettük, ekkor még csak kevés madár repült bele. Vasárnap azonban már szép számban találtunk helyben állandó fajokat (széncinegét, kék cinegét, őszapót) és vonulókat (mezei poszáta, kerti geze, fitiszfüzike) a hálóban. A madarak lábára jelölőgyűrűt helyeztünk, s máris továbbengedtük őket útjukra. Sokan rácsodálkoztak arra, hogy az ilyenkor már csendes erdőben is milyen sokféle madárfaj tanyázik.

A gyulai Mészáros Krisztina személyében idén is akadt egy lelkes, önkéntes résztvevőnk, aki színes előadással gazdagította a tábor programját. Rovarász-bemutatót tartott, melynek keretében egy kifeszített, és UV-fénnyel megvilágított lepedőn az odaérkező rovarokat (elsősorban lepkéket) is láthattuk.

Természetesen ezúttal sem maradt el az éjszakai túra, ahol a résztvevők rácsodálkozhattak, hogy zseblámpa nélkül is milyen jól lehet tájékozódni a sötét erdőben. Pedig újhold lévén még a holdvilág sem segített bennünket. A természetfotózás szerelmesei csodálatos éjszakai felvételeket készíthettek a különböző csillagképekről, s kicserélhették ismereteiket, tapasztalataikat.

Az 52 résztvevő között örvendetes módon 22 gyermek volt, köztük óvodáskorúak is. Békés mellett Csongrád-Csanád megyéből és Budapestről is érkeztek vendégek.

túra
Fotó: Kapitány Sándor