Réhelyen is virágba borultak a levendulák

Akik ezekben a napokban keresik fel Dévaványán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontját, azok többek között a virágzásban lévő levendulákat is megcsodálhatják.

A levendula az egész világon ismert gyógy- és fűszernövény. Számos faja ismeretes, melyek akár félcserje méretűre is megnőhetnek. Szereti a napsütést, a jó vízelvezetésű, homokos, kavicsos talajokon fejlődik a legszebben.

Elsősorban a virágzatában található illóolajáért termesztik, amelynek kiváló fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van. Nemcsak a gyógyászatban, hanem a kozmetikai iparban is sokrétűen használják. A párnára csepegtetett levendulapermet segítheti az elalvást, a relaxációt. Nyugtató teakeverékeknek is fontos alkotórésze. Régen a ruhák közé téve a molyok távol tartására alkalmazták.

A mi térségünkben legnagyobb eséllyel régi kastélyparkokban, elhagyott tanyahelyeken és telepített levendulaültetvényeken bukkanhatunk rá. Réhelyen, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában nemcsak a gyógy- és fűszernövénykertben, hanem a bevezető út két oldalán is levendulák fogadják az érkező vendégeket. Most éppen teljes virágzásban vannak, érdemes megcsodálni szép, lila virágaikat és élvezni összetéveszthetetlen illatukat.

Levendula
Fotó: Szélné Sándor Katalin
levendula
Fotó: Szélné Sándor Katalin
levendula
Fotó: Szélné Sándor Katalin
levendula
Fotó: Szélné Sándor Katalin