Pettyes jövevények - Újszülött dámborjak a Körösvölgyi Állatparkban

Nem mindennapi élményben volt része annak a táborozó gyerekcsoportnak, akik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén szemtanúi lehettek az egyik frissen világra jött dámborjú első tétova lépéseinek.

Először június 11-én egy nőivarú utód, azaz ünőborjú látta meg a napvilágot, őt követte pár nap múlva június 26-án egy bikaborjú. A Körösvölgyi Állatpark dámszarvas állománya így most már nyolc példányból áll.

A szerencsés csoport alig egy órával a kis bikaborjú érkezése után vett részt látványetetésen, így kollégánk a faj ismertetésén túl erről az örömteli eseményről is tájékoztathatta az összesereglett diákokat.

A dámszarvas tehenek általában május végén, június elején ellenek egy jól kiválasztott nyugalmas helyen. A borjak kezdetben esetlenek így csak az első napokban anyjuk a rejtekhelyen hagyja őket. Első táplálékuk anyatej, melyet 5-10 hónapig fogyasztanak. Legszívesebben erdei fák és cserjék lombját, rügyeit-hajtásait, egyszikű és kétszikű növények leveleit, szárait és virágait fogyasztják.

dámborjú
Fotó: Körömi Krisztina
dámborjú
Fotó: Urbancsok Éva