Ötezer év titkait tárják fel az Alföld titokzatos halmairól szóló előadások

Március elején két különleges előadással várjuk az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjába, ahol ezúttal az Alföld titokzatos építményei, a ’kunhalmok’ kapják a főszerepet.

Ezekkel a földhalmokkal talán már mindenki találkozott, hiszen hazánk síkvidéki részein több ezer található belőlük nem csak a szántóföldi, pusztai környezetben, hanem a településekhez közel, utak mentén is szép számmal fellelhetőek. Mégis csak kevesen vannak tisztában e mesterséges építmények mibenlétével, múltjával és napjainkban betöltött szerepével. Sokan nem tudják, hogy hazánkban minden ilyen halom felbecsülhetetlen régészeti és természeti értéke miatt „ex lege”, azaz a törvény erejénél fogva védett.

Bede Ádám tájrégész előadása több ezer évre „repíti vissza az időben” a résztvevőket, azzal a céllal, hogy megtudjuk, vajon kik és milyen céllal építették ezeket a halmokat, van-e összefüggés a halmok Alföldön belüli elhelyezkedése között, milyen típusait sikerült eddig azonosítani, milyen páratlan régészeti jelentőséggel bírnak ezek a speciális dombok, s napjainkban milyen veszélyeztető tényezők tizedelik őket?

Az átlagosan 5-10 méter magas, 20-50 méter átmérőjű föld kúpok természeti értékeiről Deák Balázs táj ökológustól hallhatunk majd, aki vizsgálati eredményei nyomán igyekszik rávilágítani a halmok elsősorban botanikai szempontból képviselt jelentőségére. Izgalmas előadásából megtudhatjuk, hogyan váltak e halmok az Alföld eredeti löszvegetációjának utolsó menedékeivé.

Az előadásokat követően bárki kérdezhet majd az előadóktól a témában.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az eseményre.

Részletes program:

Titokzatos kunhalmok - Előadások a kunhalmok világáról

„Ötezer év tanúi - halmok a Tiszántúl középső részén”- Bede Ádám tájrégész, halomkutató előadása

A kurgánok természeti értékei: Több ezer éves kunhalmaink, mint a gyepi élővilág menedékei - Dr. Deák Balázs tájökológus előadása

Program időpontja: 2022. március 5. 14-16 óráig  

 

Program helyszín és elérhetőség:

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Körösvölgyi Állatpark
5540 Szarvas, Anna-liget 1.
GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K

Telefon: +36 30 475 1789
E-mail: korosvolgy@kmnp.hu

További információ:

Az előadások mellett megtekinthető az Ötezer év tanúi - Halomok a Tiszántúl középső részén című időszaki kiállítás is, melyről bővebben a linkre kattintva olvashatnak.

Az előadásokról előzetesen érdeklődni lehet Körömi Krisztina látogatóközpont-vezetőnél. a +36 30-475-1783-as telefonszámon.

Belépődíj:

A programon történő részvétel állatparki belépőjegy helyszínen történő megváltásához kötött. A tarifákról bővebben erre a linkre kattintva lehet tájékozódni:

https://www.kmnp.hu/hu/belepojegyek-berletek-a-korosvolgyi-allatparkban

plakát