Öt túzokcsibe már kibújt a tojásból a Túzokvédelmi Állomáson

Idén eddig öt túzokcsibe kelt ki a tojásból a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. Hamarosan további pelyhes jövevényekre is számíthatunk.

Az 1978-ban átadott, s akkor Európában egyedüli, Magyarországon pedig máig egyetlen, túzoktojások mesterséges keltetésére és túzokcsibék felnevelésére szolgáló létesítménybe kerülnek be minden évben a túzoktojók által valamilyen ok miatt végérvényesen elhagyott tojások.  Az elsődleges cél azonban a túzok természetes állományának védelme, ezért arra törekszünk, hogy ha lehetséges, akkor a tojásokat a szülő (vagy mostohaszülő) a szabadban nevelje fel.

Ebben az évben az első tojások április 23-án kerültek be az állomásra. Dévaványa közelében, egy szántóföldön dolgozó mezőgazdasági gépkezelő jelezte Igazgatóságunk természetvédelmi őrszolgálatának, hogy túzokfészket talált. Ilyen esetekben mindig a fészek körüli megfelelő nagyságú védőzóna kihagyására kérjük a gazdálkodókat, mert így esély van arra, hogy a tojó a korábbi zavarás ellenére visszaül a fészekre. Csak akkor hozzuk el a tojásokat, ha a szülőmadár nem jön vissza. Bevált módszer, hogy ha a fészekbe az eredetiekhez nagyon hasonló fatojásokat helyezünk, akkor később lehetőségünk nyílik visszacserélni azokat.

Idén eddig összesen 12 túzoktojás került be a Túzokvédelmi Állomásra, tehát hamarosan újabb csibékre is számíthatunk. Az általunk alkalmazott takarmányozási technológia nagyon jól bevált, a csibék felnevelési aránya eléri a 95 százalékot. Természetesen vannak terméketlen tojások is, ilyenkor mindig megvizsgáljuk, hogy mi volt ennek az oka. A vizsgálatok során nyert információk nagyban segítik jövőbeni túzokvédelmi tevékenységünket.

A június 15-én kezdődő kaszálási időszak során minden bizonnyal újabb túzoktojások is bekerülnek majd az állomásra.

túzokcsibák
Fotó: Czifrák Gábor