Ösztörű: régi oromdíszek kiállítása Dévaványán

Különleges kultúrtörténeti értékeket láthatnak az érdeklődők Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának szállásépületében.

A régi házak kovácsoltvas oromdíszeit bemutató kiállításnak a „(F)eltűnő hagyományok” címet adtuk. Dévaványán és térségében egykor nagyon sok háztetőt kovácsoltvas oromdíszek, más néven ösztörűk ékesítettek. Amikor azonban a hagyományos parasztházakat lebontották, ezek a több évszázados kultúrtörténeti értékek is eltűntek. A sárréti városban napjainkban már csupán három épületen van ilyen oromdísz. 

Az oromdíszek története a török hódoltság korába nyúlik vissza, amit a csillagos, félholdas, zászlós, lófarkas alapmotívumok is igazolnak. A házak egykori lakói ezekkel a csúcsdíszekkel kívánták jelezni azt, hogy a törököknek adóznak, más „rablók” már ne sarcolják őket tovább. Ez tehát egyfajta védelmet is jelentett számukra. A kovácsoltvas díszeket szurokkal kenték be, hogy megvédjék a rozsdától. A XVIII. század végétől a városba költöző katolikusok házaik tetejére már kereszteket helyeztek.

Az oromdíszek történetéről részletes leírást találunk Györffy Lajos: Nagykunsági oromdíszek című könyvében. A látogatóközpont szállásépületében látható kiállítás létrejöttében nagy szerepe van dr. Kovács Bélának, aki dévaványai tanítóévei alatt csaknem 40 oromdíszt mentett meg, vásárolt fel. Ezek egy része jelenleg is látható a dévaványai Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjteményben. Az általa összegyűjtött eredeti oromdíszek mintájára Egri Sándor, dévaványai származárú kovácsmester készítette el azt a 35 utánzatot, amelyek a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont szállásépületének folyosóját díszítik. Egy stilizált háztetőre helyeztük fel őket, időrendi sorrendben (a török időktől egészen a közelmúltig). A tárlat anyaga a Dévaványai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tulajdona.

A kiállítást a szállóvendégeken kívül más érdeklődők is megtekinthetik, de kizárólag csoportosan és előzetes bejelentkezés alapján. További információval az alábbi elérhetőségeken állunk szíves rendelkezésükre: +36 66 483 083, +36 30 445 2409, email: rehely@kmnp.hu.

A fotókat Szélné Sándor Katalin készítette.

Oromdísz

Oromdísz

Oromdísz

Oromdísz

Oromdísz