Öreg tölgyek alatt sétáltunk, kastélyparkban gyönyörködtünk

A Geszt külterületén elhelyezkedő Vátyoni-erdők minden évszakban szép élményt biztosítanak a természetjárók számára. Megtapasztalhatták ezt azok is, akik eljöttek február 11-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság meghirdetett túrájára.

Fagyos, hideg, szeles időben indultunk a Kis-Sárrét erdeinek felfedezésére. A szép napsütés némileg kárpótolt bennünket a kellemetlen időjárásért.

Utunk során kis csapatunkkal a „Nemeszugi bodzás” és a „Szépapó” elnevezésű erdőrészeket is érintettük. A vátyoni öreg tölgyeknél kezdtük a túrát és nagy szerencsénkre vendégeink között volt egy dendrológus szakember, aki Magyarország nagytermetű, idős fáit kutatja. Műszereket is hozott magával, így hamarosan megtudhattuk, hogy a vátyoni öreg tölgy, melyet „Százéves”-nek, „Apó”-nak is hívunk, 613 cm törzskörméretű, magassága pedig 29 méter.

Az erdőn átvágva még több tekintélyes tölgyben gyönyörködhettünk és egy öreg erdőrészletben, tisztes távolságból megfigyelhettük a rétisasokat. Nagy szerencsénkre a saspár egyike éppen akkor érkezett a fészekre és tatarozta a régi építményt. Párja jellegzetes kiáltásait is hallhattuk a közelből. A Szépapó-erdő tisztásán visszasétálva az erdőszéli és a korhánymenti cserjésekben cinege és őszapó csapatokat figyelhettünk meg és többféle harkály - zöld küllő, fekete harkály, nagy fakopáncs - példányai is szem elé kerültek.

A vendégek kívánságának eleget téve, a túra végeztével ellátogattunk a geszti Tisza-kastély parkjába, ahol szintén néhány nagyméretű, értékes faegyedben gyönyörködhettünk. Megnéztük a kastély mellett lévő idős platánokat, a parkban lévő vérbükköt, és a régi kiskastély mellett álló idős, tekintélyes méretű kocsányos tölgyet is. A kastély felújítási munkáival egyidőben hamarosan a park rekonstrukciós munkálatai is elkezdőnek, így reméljük, hogy hosszú távon sikerül megmenteni a park értékeit.

tölgy
Fotó: Biró István
erdő
Fotó: Biró István