Öreg halászsas vadászgat a Hármas-Körösön

Ritka vendéget, egy öreg halászsast figyeltek meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Gyomaendrőd térségében, a Hármas-Körösön.

Annak, hogy ivarérett halászsas ebben az időszakban bukkant fel térségünkben oka lehet, hogy sikertelen volt az idei költése ezért kezdett el kóborolni. A halászsasok tőlünk északabbra költenek. Fészküket gyakran a magasfeszültségű vezetékek tartóoszlopaira építik. Érdekesség, hogy táplálékukat is általában ilyen oszlopokon fogyasztják el, így tett a Gyomaendrődön megfigyelt példány is.

A jelek szerint a kóborló halászsas jó táplálkozó-területet talált magának a Körösökön. Ez a madárfaj igen látványosan vadászik. Vitorlázó repüléssel, 10-15 méter magasból kémleli a vizet, majd amikor kiszemeli a halzsákmányát, akkor szinte nyílként csap le rá. Mivel testének alsó része világos, így a halak nem veszik észre. A zsákmány elejtésére kétféle technikát alkalmaz: mielőtt a vizet elérné, előrenyújtott karmaival, a víz fölött maradva kapja ki a halat, vagy teljesen belemerül a vízbe, hogy áldozatát biztosan elkapja.

A Körösök vidékén ritkán bukkannak fel halászsasok, évente 4-5 példányt figyelnek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Fotó: Kalotás Zsolt