Olasz Ákos az év Ifjú Kócsagőre!

Olasz Ákos, az Állatorvostudományi Egyetem harmadéves állatorvostan hallgatója képviselte az idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjén.

A döntőt a Duna-Dráva Nemzeti Parkban rendezték szeptember 22-24. között, ahol az Igazgatóság Makói Tájegységének vezetője, Drahanovszki Gábor kísérte mentoráltját.  

A három napos megmérettetés végén Olasz Ákos a győztesnek járó Tutajos-díjat, míg Drahanovszki Gábor a Matula-díjat vehette át. Jutalmuk továbbá egy külföldi tanulmányút a csehországi Podijí Nemzeti Parkba.

A döntő keretében a program területi győztesei mérték össze tudásukat. A versenyzők egy-egy előadás keretében számoltak be az adott nemzeti parkban töltött szakmai gyakorlatukon szerzett tapasztalataikról, majd egy könnyített természetvédelmi őri vizsgát tettek. Ezen kívül terepi feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek között szerepelt madármentés, madárgyűrűzés, szakvezetés, illetve hatósági típusú feladatokat is teljesítettek.

A szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontban szeptember 24-én megtartott eredményhirdetésen dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy Gulyás József személyében száz évvel ezelőtt állt szolgálatba az első természetvédelmi őr. Neki köszönhető egyebek mellett az is, hogy nem pusztult ki a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag. 

Az Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy betekintést nyújtson  a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati, 
terepi természetvédelmet. Ebben az évben rekordszámú jelentkezés 
érkezett, 83-an vághattak neki a megmérettetésnek az ország nemzeti parkjaiban. A program népszerűségét jól jelzi, hogy évről évre egyre többen vesznek rajta részt, ráadásul az elmúlt években több korábbi Ifjú Kócsagőr helyezkedett el valamelyik nemzeti park igazgatóságnál.

Ifjú kócsagőr
Fotó: Závoczky Szabolcs (DDNPI)