Nyolcadszor is megcsodáltuk a bihari tájat

Május 21-én immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Bihari Táj Napját.

A rendezvényt ezúttal is Biharugra Község Önkormányzatával közösen szerveztük, helyszínéül hagyományosan a Bihari Madárvárta szolgált. A méltán népszerű természetvédelmi nyílt nap fő célja az volt, hogy megismertesse a látogatókkal a Biharugrai-halastavak és a környező mocsarak, rétek különleges növény- és madárvilágát. A Dél-Alföldnek ez a térsége ma is őrzi az ősi táj jellegzetességeit. Az érintetlen, háborítatlan természet szépsége magával ragadja a látogatót, nem csoda hát, hogy ezúttal is sok olyan vendéggel találkozhattunk, akik már évek óta rendszeresen visszajárnak a Bihari Táj Napjára.

Ahogyan dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója fogalmazott, a Bihari Madárvárta nemcsak a térségből, hanem az ország számos pontjáról is egyre több látogatót vonz. Mint mondta, külön öröm az Igazgatóság számára, hogy idén már a Biharugrai Halgazdaság is bekapcsolódott a nyílt nap programjába, sőt halból készült finomságokkal is kedveskedtek a látogatóknak.

A rövid megnyitó keretében Makra Tibor, Biharugra polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Bihari Táj Napja a nemzeti park egyik legsikeresebb, immár hagyományos rendezvénye.

Talán nem meglepő, hogy a programok közül a Biharugrai-halastavak madárvilágát bemutató traktoros túrákra ezúttal is nagyon sok jelentkező volt. Nem mindennapi élmény ugyanis egy traktor platójáról szemlélni a halastavak vizén úszkáló récéket, a víz fölött repülő nagy kócsagokat, szürke gémeket és a kis szigeteken tömegesen költő küszvágó cséreket. Hasonlóan nagy érdeklődés övezte a botanikai túrákat is, melyek során különleges növénytársulásokat ismerhettek meg a kirándulók. Sokan járták be önállóan, illetve szakvezetéssel az 1,8 km hosszú Sző-réti tanösvényt. Bár a mocsárvidék a csapadékhiány miatt most meglehetősen száraz, azért így is nagy élményt jelentett végigsétálni a nádason átvezető pallósoron.

Természetesen ezúttal is gondoskodtunk arról, hogy vendégeink különleges ételeket fogyaszthassanak ebédre. Hét bográcsban, csaknem 300 kg húsból magyar szürkemarha-pörkölt, két bográcsban pedig biharugrai pontyból készült halászlé rotyogott.

A Madárvárta udvarán berendezett népi játszótéren egész nap vidáman játszadoztak a gyerekek, a színpadon pedig egymást követték a fellépők. Vendégeink válogathattak Nemzeti Parki Termék Védjegyes árucikkekből, részt vehettek solymászbemutatón, madárgyűrűzésen és megleshették a Madárvárta melletti kis tavakban költő, immár nagyobbacska kislibákat vezetgető nyári ludakat.

Köszönjük, hogy ellátogattak természetvédelmi nyílt napunkra és várjuk Önöket 2023-ban is, a IX. Bihari Táj Napjára!