Nyári bundás hermelin bukkant fel a Montág-pusztán

A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyeinek környékén bár kis számban, de élnek hermelinek. Ezek a kistermetű ragadozók rejtőzködő életmódot folytatnak, csak éjszaka vadásznak, ezért ritkán kerülnek szem elé.

Legutóbb a Montág-puszta déli részén, egy dűlőút melletti gyepszegélyben figyeltek meg munkatársaink, több alkalommal is egy nyári bundás példányt. A hermelin nyári bundája vörhenyes-barnás, téli bundája pedig fehér. Farkának vége azonban télen-nyáron fekete, ez alapján lehet megkülönböztetni a menyéttől.

Mindenkori színezete a rejtőzködésben segíti. Ezáltal kerülheti el, hogy áldozatul essen a nagyobb ragadozóknak (pl. róka, nyest, baglyok). Rejtőzködő színezete segíti abban is, hogy zsákmányát észrevétlenül megközelíthesse. Magányos vadász, főleg éjszaka és szürkületben keresi prédáját.

Hermelinek felbukkanására a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb eséllyel a Kis-Sárréten, a kardoskúti Fehér-tó térségében és a Csanádi puszták részét képező Montág-pusztán lehet számítani.

A kép illusztráció.

hermelin
Fotó: Kalotás Zsolt