Névnapi agancshullás az Állatparkban

Minden évben beszámolunk arról, amikor tél végén, Bátor, a Körösvölgyi Állatpark büszke gímszarvas bikája lehullajtja agancsát. Idén a jeles esemény pontosan a névnapjára, azaz február 27-re esett.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állatgondozó kollegái kora reggel találták meg a gímszarvas kifutóban a jobb és a bal agancsszárat, melyeket azonnal le is mértek.  A bal szár 102 cm és 3,35 kg-ot, míg a jobb oldali 105 cm és 3,38 kg-ot nyom, azaz Bátor több mint 6,7 kg-os fejdíszt viselt tavaly augusztus óta.

A gímszarvasok februárban és márciusban hullajtják le agancsukat, hogy az őszi szarvasbőgésre, ha lehet, még pompásabbat növesszenek. A régi agancs tövénél ilyenkor beindulnak a falósejtek, és a csontsejteket felőrölve lassan, egyre szűkülő gyűrűként elválasztják az agancsot a koponyától. A nyolc éves Bátor középkorú gímbikának számít. A nem túl korai és nem túl kései agancshullatás is ezt jelzi, hiszen az idősebb bikák korábban, míg a fiatalok néhány héttel később vetik le agancsukat.

A szarvas bikák agancsa egész életük során változik. Két egyforma agancs nincs, ugyanakkor adott bika különböző évekbeli agancsai a jellegzetes vonásokban hasonlítanak. Az évenként felrakott agancs minőségét befolyásolja az egyed kondíciója is.

Az agancs levetése után az új agancs építése azonnal elkezdődik. Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a Körösvölgyi Állatpark gímszarvasát, mert az új agancs növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

agancshullás
Fotó: Mátyus Sándor
agancshullás
Fotó: Mátyus Sándor
agancshullás
Fotó: Mátyus Sándor
agancshullás
Fotó: Mátyus Sándor
agancshullás
Fotó: Mátyus Sándor