Népes seregélyseregek szedegetik a sáskákat a kardoskúti pusztában

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén idén rengeteg a sáska, így a seregélyek is bőséges táplálékot találnak maguknak.

A seregély nagyon gyakori madár, hazánkban is szinte mindenütt találkozhatunk vele. Számos helyen költ: harkályodúkban, természetes faodúkban, épületek repedéseiben, tanyatetők cserepei, ereszei alatt. Fészkét fűvel, tollakkal, szőrrel béleli ki és 5-6 tojást rak bele. Nyaranta egy vagy két fészekaljat nevel fel.

Az első fészekaljakból kirepült madarak már május végétől, június elejétől egyre nagyobb csapatokba verődnek. Júliusban, a második költések kirepülése után a csapatok még népesebbre duzzadnak.

A kardoskúti pusztákon idén különösen nagy seregélyseregek mozognak. Az aszályos időben a gyepek nem nőttek magasra. A sáskák és más rovarok így jól láthatóvá válnak, a seregélyek könnyen észreveszik azokat. Mivel a legelésző állatok a mozgásukkal is felzavarják a rovarokat, ezért a seregélyek előszeretettel követik őket.

Az alkonyati időszak közeledtével a seregélycsapatok még jobban összeállnak, ilyenkor akár 3-4 ezer madár is együtt keres magának egy megfelelő nádast, ahol pihenni, éjszakázni tudnak.

seregélyek
Fotó: Palcsek István Szilárd
seregélyek
Fotó: Palcsek István Szilárd