Napsütéses, téli időben jártuk be a Réhelyi-tanösvényt

A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részeként, január 22-én kirándulásra vártuk a természetbarátokat Dévaványára, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi-tanösvényére.

A meghirdetett időpontra 16 érdeklődő jött el, zömében családok, gyerekekkel. A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontból kicsit hűvös, de kellemes, napsütéses időben indultunk el a tanösvény egymást követő állomásaira. Vendégeink nemcsak a Dévaványai-Ecsegi puszták téli arculatával ismerkedhettek meg, hanem szakvezetőnktől értékes információkat is kaptak az itteni élővilágról.

A tanösvény első állomásánál szó esett a Sárrét lecsapolási munkálatairól, az egykoron jellemző állat- és növényvilágról. Vendégeink felmentek a magaslesre, ahonnan távcsövekkel fürkészték a helyenként még hóval borított pusztai tájat. Bár túzokokat most nem láthattak, de fácánok, őzek, nyulak és egerészölyvek szép számban mozogtak a területen. Továbbhaladva búbos pacsirták is felbukkantak. A második magaslesről a kirándulók szemügyre vehették a 400 hektáros túzokvédelmi mintaterületet, melyen nyulak és őzek csapatai legelésztek.

A tanösvény utolsó szakaszán, a kis tónál megnéztük a madárvárost (lakók most természetesen nincsenek benne), a leskunyhót, s a gyerekek még az öreg fűzfákra is felmásztak. A látogatóközpontba visszatérve betértünk az állatsimogatóba és megnéztük az őshonos állatokat is. A kétórás kirándulás, a séta a jó levegőn mindenki számára kellemes kikapcsolódást jelentett.

túra
Fotó: Gyulai László
túra
Fotó: Gyulai László