Napról-napra szaporodik a darvak száma a kardoskúti Fehér-tónál

A Körös-Maros Nemzeti Park területén fekvő kardoskúti Fehér-tó a vonuló darvak egyik fontos magyarországi állomáshelye. Számuk napról-napra gyarapszik, október 12-én már 368 példány éjszakázott itt.

Az északi tájakon fészkelő darvak egyik legfontosabb vonulási útvonala a Kárpát-medencén vezet keresztül. Első nagy megállójuk a Hortobágy, ahol rendszerint egészen október végéig nagy tömegben tartózkodnak. Később – jellemzően novemberben –, lehúzódnak a délebbi pusztákra. Itt már jobban szétszóródnak, de legnagyobb számban a kardoskúti Fehér-tónál jelennek meg.

A Fehér-tó azért is különleges vonulási hely, mert ez egy természetes állapotban fennmaradt szikes tó. Csak az időjárástól, a csapadéktól függ, hogy van-e víz a mederben, vagy nincs. Ha van víz a tóban, vagy a környező kisebb vízállásokon, illetve a Kis-Sóstóban vagy a Kisbogárzói-tóban, akkor megjelennek a darvak, ha nincs, akkor máshol keresnek szállást.

Idén az átnyaraló darvak száma elérte a százas nagyságrendet (ezek nem költő példányok). Augusztus utolsó napjaiban aztán elmentek a térségből. Az első vonuló, tíz példányos csapatot éppen a Fehértó Napján, szeptember 16-án észleltük. Szeptember 24-25-én volt az első jelentősebb, 40 mm-hez közeli csapadék, melynek hatására a korábban kiszáradt tavon 70 százalékos, sekély vízborítás alakult ki. Ekkor a darvak száma is megszaporodott, szeptember 27-én, az első országos daruszinkron alkalmával már 108 éjszakázó példányt regisztráltunk.

A víz azonban a meleg, száraz időben csak mintegy 10 napig maradt meg, aztán a meder újra kiszáradt. A darvak ennek ellenére sem hagyták el a területet, mert a közeli Kisbogárzói-tóban még találnak vizet. Az október 12-i számláláskor ezen a kis tavon 368 példányt találtunk.

Az október 12-i országos szinkron alkalmával összesen 197 ezer daru tartózkodott Magyarországon, ebből 182 ezer volt a Hortobágyon. A kardoskúti Fehér-tavon az őszi vonulási csúcs általában november közepén, végén van. Tavaly ebben az időszakban több mint 30 ezer példányt számoltunk.

Felhívjuk figyelmüket, hogy idén novemberben is minden szombaton 14.30-17.00 óra között darulesre várjuk a természetbarátokat Kardoskútra, a Lófogó-ér melletti kilátóhoz (GPS koordináták: É 46°28’43,41’’ K 20°37’25,62’’). Itt szabad szemmel és távcsővel is megfigyelhetik a naplementében a kardoskúti Fehér-tóhoz, éjszára behúzó darvakat. Szakvezetőnktől számos érdekességet is megtudhatnak a darvakról. A program ingyenes.

darvak
Fotó: Palcsek István Szilárd