Nagyváradi kisiskolások ismerkedtek a Kis-Sárrét élővilágával

Április 22-én a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola első osztályos tanulói látogattak el a Körös Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén található Bihari Madárvártára.

Az osztálykirándulás keretében három napot töltöttek itt, ezalatt számos érdekes programon vettek részt. A megérkezést követően a Sző-réti tanösvényen ismerkedtek meg a tájat jellemző növény- és állatvilággal. Túránk elején beszélgettünk a magyar természetvédelem jelképének számító nagy kócsagról, mely hamarosan meg is jelent, ugyanis szép számmal fészkelnek itt a Kis-Sárréten.  Eközben a nemzeti park címerállatáról, a túzokról is kérdezősködtek a gyerekek, melyet ügyesen felismertek a ruhánkon található címerről.

Utunk a nádas mellett vezetett, ahol nagy örömünkre meg is szólalt a nádi tücsökmadár, majd barkóscinegét is megfigyeltünk. Sétánk első állomásán a betekintő toronyból a kislibáikat vezetgető nyári ludakra lettünk figyelmesek, majd megbeszéltük a két legépebben fennmaradt mocsármaradvány, a Sző-rét és az Ugrai-rét történetét, valamint tisztáztuk mi a különbség a mocsár és a láp között.

Utunk során a szikes gyepek növényvilágát fedeztük fel. A diákok érdeklődve hallgatták, milyen eltérő növénytársulásokat eredményez már egy kicsi szintkülönbség is ezen a szikes vidéken.

Következő állomásunkon megnézegettük az erdőben található különböző odúkat, ezek kihelyezésének fontosságáról beszélgettünk. Továbbhaladva barna rétihéjával és vörös gémekkel találkoztunk, miközben a sárban látható vaddisznó és szarvas nyomokat tanulmányoztuk. Sétánk végén két széncinege család életébe is bepillantást nyerhettünk, akik a Bihari Madárvárta kertjében választottak lakóhelyet.

Másnap a csapat a Biharugrai-halastavakra indult. A Zöldhalmi-tó gátján haladva egészen közelről láthattunk nyári lúd családot. A kislibák a fűben lapultak, ezért a gyerekek aggódva siettek tovább, hogy a lúdcsalád újra egyesülve tudjon a tó felé haladni. A betekintő felett a jó időben fecskék cikáztak, a tavon récék ringatóztak, miközben kárókatonákat és repülő kanalasgémeket is megcsodáltunk.

A Csík-tóhoz érve megfigyelhettük a tavon végzett munkálatokat, a kiugráló halak látványa lenyűgözte a gyerekeket, majd távcsővel bütykös hattyúkat, szárcsákat, különböző récéket és alámerülve táplálkozó búbos vöcsköt is megleshettünk. A lelkes csoport minden látott faj nevét gyöngybetűkkel lejegyezte, és még a visszaúton az előző napon megtanult növényeket is átismételte. Végül, a gyerekek nagy örömére, a hídon áthaladva napozó mocsári teknőst is találtunk.

erdei iskola
Fotó: Járvás Katalin
erdei iskola
Fotó: Járvás Katalin
erdei iskola
Fotó: Járvás Katalin
erdei iskola
Fotó: Járvás Katalin