Nagy godák kiáltásaitól hangos a Fehér-tó környéke

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén évek óta nem láttunk annyi nagy godát, mint ezen a tavaszon.

Az utóbbi időszak esőzéseinek köszönhetően a Fehér-tóban, a tó környéki gyepeken és a Lófogó-érben is jelentős vízmennyiség szaporodott fel. Éppen ezért a vonuló nagy godák is szívesen állomásoznak itt. Szedegetik a férgeket, rovarokat, csigákat és más gerincteleneket.  

Március utolsó napjaiban számuk elérte a 650-et, valószínűleg ez volt a vonulási csúcs. Április elején 350 példányt számoltunk. A Lófogó-ér melletti kilátóból jól megfigyelhettük a népes csapatokat, melyek ebben az időszakban már igencsak hangosak.

A nagy godák nászidőszaka április közepén kezdődik, ekkor a csapatok párokra szakadnak, elfoglalják revírjüket, s legtöbbször május elején rakják le tojásaikat.  

A kardoskúti Fehér-tó térségében az utóbbi években a szárazság miatt a fajnak nem volt sikeres költése. Ha folytatódik a csapadékos időjárás, akkor idén reménykedhetünk abban, hogy a nagy godák is sikeresen költenek majd a területen. 

nagy goda
Fotó: Palcsek István Szilárd