Míves kötetben tették közkinccsé a szarvasi Anna-liget történetét

Történelmi séta a szarvasi Anna-ligetben – ezt a címet viseli az a tudományos igényességgel megírt könyv, melynek bemutató sajtótájékoztatóját szeptember 23-án tartották.

A kötet szerzői: dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és dr. Molitorisz Pál, akinek már számos helytörténeti munkája jelent meg az elmúlt évtizedekben. A könyv a 215 éves szarvasi Anna-liget történetét, állapotváltozásait, lakóinak történetét mutatja be, értékes fotóanyaggal gazdagítva.
  
A sajtótájékoztató helyszíne természetesen nem lehetett más, mint maga az Anna-liget, amely 1994 óta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (illetve jogelődje) vagyonkezelésében áll, s az itteni Csáky-kastélyban található az Igazgatóság székhelye. A rendezvényen jelen volt Babák Mihály, Szarvas polgármestere, valamint a Csáky-Bolza család két leszármazottja, Majer Judit és Majer Attila.
 
Dr. Tirják László a sajtótájékoztatón felidézte, hogy 26 esztendővel ezelőtt a liget meglehetősen méltatlan állapotban volt, s az Igazgatóság erkölcsi kötelességének tartotta a helyreállítását. Napjainkra nemcsak a park nyerte vissza eredeti fényét, hanem a Csáky-kastélyt is teljesen felújították. A feladat most ennek az állapotnak a hosszútávon történő fenntartása.
 
A társszerző dr. Molitorisz Pál azt hangsúlyozta, hogy a tudományos igénnyel megírt könyv kétéves csapatmunka eredménye, amiért nagyon sokaknak tartoznak köszönettel.
 
Babák Mihály, Szarvas polgármestere rámutatott arra, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság annak idején szinte a „halálból” hozta vissza az Anna-ligetet, amely ma is jelentős természeti értéke a 300 éves városnak. Kiemelte, hogy a liget és a kastély építői és későbbi lakói, a Csáky és a Bolza családok tagjai stílust és nagyon sok értéket adtak ennek a településnek.
 
Az értékek sora most egy újabbal is gyarapodott: Majer Judit és testvére a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságnak ajándékozták azt a nagyon szép állapotban megőrzött terítőt, amelyen több száz aláírás szerepel az 1920-34. közötti időszakból. A terítő báró Benz Ottóné Csáky Ilonáé volt, aki a kastélyba látogató jeles történelmi és egyházi személyiségeket, neves művészeket megkérte arra, hogy lássák el azt kézjegyükkel. Az aláírásokat később ő maga áthímezte. A terítőről készített fotó természetesen a most megjelent könyvben is szerepel.
 
A kötet – ahogyan azt dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója is kiemelte a sajtótájékoztatóra küldött levelében -, felnőttek és gyermekek számára is izgalmas olvasmány. Az alapos kutatómunka eredményeként betekintést ad az egykori nemesi családok életébe, a régi fényképek pedig a kötet információs és esztétikai értékét is növelik.
A Történelmi séta a szarvasi Anna-ligetben című könyvet a KMNPI Körösvölgyi Állatparkjában vásárolhatják meg az érdeklődők.
 


A fotókat Bencsik Antal Zsolt készítette.