Mikrochipet kapnak a bivalyok és a szürkemarhák

Mikrochipet kapnak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében élő, őshonos magyar szürke szarvasmarhák és a házi bivalyok is.

Az aprócska szerkezet lehetővé teszi az állatok gyors beazonosítását abban az esetben is, ha a fülükben lévő ENAR-azonosítók (krotáliák) véletlenül kiesnének a legelőn.

Magyarországon a marhafélék ún. ENAR számmal, vagy „fülszámmal” történő megjelölését jogszabály teszi kötelezővé. Bár a krotáliákat mindkét fülben el kell helyezni, a szabadon tartott állatok esetében mégis előfordulhat, hogy a legelőkön töltött hosszú idő alatt esetleg mindkét fülszám eltűnik. Ilyenkor az azonosítás nehézkes lenne, ezért ennek kiküszöbölésére a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság mikrochipekkel is megjelöli az állatokat.

A bőr alá beültetett kis chip egy számsort tartalmaz, amelyet az Igazgatóság szakemberei hozzárendelnek az állatok fülszámához. Így egy leolvasó segítségével a beazonosítás azonnal megtörténhet. A chip természetesen nem helyettesíti a kötelező krotáliát, csupán plusz biztosítékot jelent. A beültetéseket az őszi állatorvosi kezelések alkalmával végzik, így ez nem jelent külön stresszt a szürkemarhák és a bivalyok számára. A chipet minden állatnál ugyanarra a testtájékra, a jobb vállba, a bőr alá helyezik be.

Fotó: Vizes Tibor
Fotó: Vizes Tibor