Meglepetés: búbosbankák költöttek a bökényi iroda tetőjén

Hat fiókát nevelt fel egy búbosbanka pár a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bökényi, területi irodájának melléképületében, a tetődeszkák rése mögött. A színpompás madarak utódai mostanra már szárnyra keltek.

Igazgatóságunk bökényi területi irodájánál az elmúlt években számos mesterséges madárodút helyeztünk ki, hogy minél több madárfaj számára biztosítsunk költési lehetőséget. Ezekben az odúkban kékcinkék, széncinkék, mezei verebek, seregélyek költöttek idén, de az iroda udvarában fészkelnek örvös galambok, balkáni gerlék, fekete rigók és füsti fecskék is.

Június elején lettünk figyelmesek arra, hogy egy búbosbanka pár is alkalmas fészkelőhelyet talált az egyik melléképület tetődeszkájának rése mögött. A hím madár szorgalmasan hordta az élelmet tojásokon ülő párjának, majd hamarosan a fiókák hangját is hallani lehetett és mindkét szülő fáradhatatlanul etette utódait. Szívderítő látványt nyújtottak ezek a mással össze nem téveszthető, színpompás, egyedi madarak. A fiókák hangja egyre erősebb lett, így már hallani is lehetett, amikor megérkezett az egyik szülő.

A fiatal madarak gyorsan nőttek és június végén szemtanúi lehettünk, ahogy szép sorban, pár napos eltérésekkel elhagyták a fészket. Összesen hat fiókát számoltunk. Néhány napig még láthattuk őket az iroda udvarán, ahogy eleséget követeltek szüleiktől, majd szétszóródtak a környező területeken és önálló táplálékszerzésbe kezdtek.

búbos banka
Fotó: Balla Tihamér