Megkezdődött a túzokdürgés

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén megkezdődött a túzokdürgés időszaka. A kakasok látványos násztáncának megfigyelése különleges élményt jelenthet a természetszerető emberek számára.

Dévaványa térségében több mint ötszáz túzok él. Idén a szokásosnál kicsit később, csak március 20-25. között figyeltük meg az első, teljes dürgéseket. A kakasok kisebb csapatai részben már korábban is produkáltak nászviselkedést, de a teljes dürgéshez a torokzacskó felfújásának fázisa még hiányzott.

Március végén már folyamatosan érkeztek a kakasok a tradicionális dürgőhelyekre. Általában ugyanazokat a területeket használják, de ha valahol például új lucernavetés jelenik meg, oda szívesen átköltöznek. Egyelőre jelelemzően 10-30 egyedből álló csapatokban mozognak, de láttunk már 62 példányos csapatot is. A tojók még önálló csapatokban vannak, de már a dürgőhelyek közelében, tehát hamarosan megkezdődik a párzási időszak.

A túzokdürgéshez nyugalmas, háborítatlan helyekre van szükség, erre a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésű területei kiválóan alkalmasak. A násztáncot járó kakasok és a hozzájuk érkező tojók nyugalmát legfeljebb egy időnként megjelenő rétisas vagy parlagi sas zavarhatja meg, ilyenkor a túzokcsapatok gyorsan szétugranak.

Igazgatóságunk lehetőséget biztosít a látogatóknak a túzokdürgés megfigyelésére. Az előre bejelentkező érdeklődőknek igény szerint gépkocsis területbejárást vagy gyalogos szakvezetést ajánlunk természetvédelmi őr kíséretével. A szakvezetés során a vendégek eredeti élőhelyükön figyelhetik meg a dürgő túzokokat. A bejelentkezéseket a +36-30/687-0814-es telefonszámon várjuk.

dürgő túzok
Fotó: Szél Antal István