Megjöttek az első gólyák a Körös-Maros Nemzeti Parkba

Legalább hét gólya már biztosan visszatért a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. A hagyomány szerint Sándor napkor, azaz március 18-án többségüknek itt kellene lenniük, az időjárás azonban most cseppet sem kedvez nekik.

Az első visszatérő gólyát március 9-én, Biharugrán figyelték meg Igazgatóságunk munkatársai. Néhány nappal később Békéscsabán, Dévaványán és Szeghalmon is feltűnt egy, Szarvason pedig két példány. Március 16-án, Kardoskúton szintén megjelent egy fehér gólya.

Minden bizonnyal a hideg idő tartja vissza a gólyákat, az erős északi szél, a hideg, fagyos éjszakák nem vonzóak számukra. Ráadásul a hűvös időben még a táplálékállatok sem annyira aktívak. Tavaly 286 pár gólya költött Békés megyében, bízunk benne, hogy idén mindannyian visszatérnek hozzánk.

Igazgatóságunk az áramszolgáltatókkal karöltve idén is gondoskodott arról, hogy a visszatérő gólyákat megfelelő fészkek fogadják. Március 10-ig számos helyszínen végeztünk fészekmagasítást az MVM Démász Áramhálózati Kft. közreműködésével, biztonságos otthont teremtve ezzel a madaraknak. A Kígyós-Ugrai Tájegységen összesen tíz fészek került magasítóra, Dobozon, Muronyban, Dombiratoson és Gyulaváriban egy-egy, Sarkadkeresztúron kettő, Kétegyházán pedig négy. Három további fészken pedig karbantartást végeztünk, mivel különböző okok miatt tönkrementek (Gyulaváriban, Mezőberényben és Gyulán).

A Kardoskúti Tájegységben ugyancsak az MVM Démász Áramhálózati Kft. közreműködésével Csongrád és Békés megyében 5 gólyafészket helyeztünk magasítóra: hármat Szentesen, egyet Fábiánsebestyénben és egyet Székkutason. Emellett Szentesen egy fészekjavítást is végeztünk. Szintén Szentesen az áramszolgáltató egy transzformátor állomást madárbaráttá alakított. A tetejére kiülőket helyeztek, amelyeken biztonságosan pihenhetnek a gólyák, a közeli vezetékszakaszokat pedig leszigetelték.

Körösladányban ugyancsak az MVM Démász Áramhálózati Kft segítségével két fészekigazítás és egy fészektartó-csere történt.

Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. közreműködésével Dévaványán egy új fészket helyeztünk ki, Szeghalmon három helyszínen volt fészekigazítás, egy esetben pedig oszlopcsere történt, így a fészket az új villanyoszlopra helyezték át. Füzesgyarmaton egy, Bucsán négy fészek esetében volt szükség javításra, igazításra, a fészekalapanyag megnyesésére.

További fészekigazításokat, javításokat végeztünk a Makói Tájegységben is, Tótkomlóson és Magyarcsanádon, valamint Nagyéren 3 gólyafészket helyeztünk magasítóra.