Megérkeztek a búbosbankák, kezdődik a násztánc

Egyre nagyobb számban érkeznek vissza a búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületére is. A látványos, szép madarak áprilisban már a tojásrakást is megkezdik.

A búbosbanka hosszú távú vonuló, a telet Afrikában tölti. Első példányai már március első felében megérkeztek, számuk azóta folyamatosan gyarapszik. A búbosbanka az egyik legszebb, legimpozánsabb madárfaj. Alapszíne vörösesbarna, narancsba hajló. Farka és szárnya fényes fekete, feltűnő fehér csíkozással. Karakteres jellemzője a feje tetején díszlő bóbita, amely testméretéhez képest igen nagy, s amelyről a nevét is kapta. Izgalmi állapotban, veszélyhelyzetben tollbóbitáját taréjszerűen felmereszti, ilyenkor igen látványos képet nyújt. A hímek násztánc közben fel-le mozgatják tollbóbitájukat.

Kizárólag állati eredetű táplálékot fogyaszt, ezért régebben nagyon kötődött a háztáji állattartáshoz, előszeretettel fogyasztotta a trágyakupacokban élő férgeket, lárvákat. A tanyasi udvarokban megszokott látványnak számított, sokszor ott is költött. Napjainkban gyakran felbukkan a települések közelében, gyümölcsösökben, kiskertekben, ahol fák ürgeiben, odúiban fészkel.  Megtelepedését segíthetjük, ha nagyobb méretű odút helyezünk ki a kertünkben.

Látványos tollruhája mellett röpte is jellegzetes. Széles szárnyait kitárva, lepkeszerű mozgással, lassú szárnycsapásokkal repül. Jellegzetes „up-up-up” hangjáról könnyű felismerni. Tudományos nevét is hangjáról kapta: Upupa epops.  

Búbos banka
Fotó: Balla Tihamér