Megcsodáltuk a tengernyi őszirózsát a Kígyósi-tanösvényen

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság október 16-án, a Táj Nemzetközi Napja alkalmából őszirózsa-túrát szervezett a Kígyósi-tanösvényen.

Ezt a túrát már hosszú évek óta minden ősszel megszervezzük az őszirózsák tömeges virágzásának idején. Sokan szeretik ugyanis látni, megcsodálni és fényképeken megörökíteni a szép virágtengert. A mostani kirándulásra összesen harmincheten jöttek el, köztük szép számmal voltak óvodások és nyugdíjas korúak is. Nemcsak a környező településekről, hanem Csongrád-Csanád megyéből, sőt Nógrádból is érkeztek vendégek.

A tanösvényen haladva most a szabadkígyósi Nagyerdő őszi arcát ismerhették meg a résztvevők. Minden évszakban szervezünk itt túrákat, s az erdő mindig más-más szépségeket tartogat. Az őszi kirándulásokon a fő attrakciót az őszirózsák virágzása jelenti. Réti őszirózsák most is tömegesen voltak, s virágzó aranyfürt őszirózsákat is találtunk.

Az őszirózsa mezőben egy kis pihenőt tartottunk. Miközben háton fekve néztük az eget, egy köröző rétisas jelent meg felettünk. Mivel a madarak a déli órákban általában pihennek, így csupán néhány példány került szemünk elé. Láttunk vörösbegyet, erdei pintyet, citromsármányt, hallottuk az erdei pacsirta énekét, s szemünk elé került egy csízcsapat is.  

Az őszirózsán kívül sokan fotózták a kerti tátikához hasonlító gyújtoványfű szép sárga virágait is. A tanösvényen sétálva sok gombát találtunk, ezért egy rögtönzött gombaismereti túrát is tartottunk. Felmentünk a kilátóba, ahonnan láthattuk a szabadkígyósi önkormányzat itt legelésző szarvasmarha gulyáját, s megcsodálhattuk a tájat.  Jól látható volt, hogy a legeltetett puszta valóban nagyon mozaikos, a talaj felszínének változásai más-más növénytársulásoknak adnak otthon. Az egykori Maros-meder is szépen kirajzolódott. A terület legfőbb természeti értékeit a váltakozó szikpadkák, sziklaposok adják.  

túra
Fotó: Erdei-Kovács Zsolt
túra
Fotó: Erdei-Kovács Zsolt
túra
Fotó: Erdei-Kovács Zsolt
túra
Fotó: Erdei-Kovács Zsolt