Még vadásznak, de már a téli vermelésre is készülődnek a szongáriai cselőpókok

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén, a napos, enyhe időnek köszönhetően még október végén is nagyon aktívak voltak a szongáriai cselőpókok. Most pedig már lassan a télre készülődnek.

A szongáriai cselőpók Magyarország legnagyobb termetű pókfaja. A nőstények testhossza a 4 cm-t is elérheti, kiterjesztett lábaik fesztávolsága pedig akár 10 cm is lehet.

Alapvetően a gyér növényzetű, szikes pusztákat kedvelik, ezért a kardoskúti Fehér-tó környezete kiváló élőhely számukra. A kopár növényzetű, szikes talajfelszínen nagyon jó a mimikrijük, azaz rajzolatukkal, színükkel kitűnően beleilleszkednek a környezetbe, alig lehet őket észrevenni, tehát nagyobb védelmet élveznek. Külsőre hasonlítanak a pokoli cselőpókokra.  

Az őszi időszakban nagyon aktívan vadásznak, a talajba függőlegesen vájt üregekből lesnek áldozatukra. A fagyok beállta előtt már a téli vermeléshez készülődnek, amihez általában mély repedéseket, furatokat keresnek. Ezekből csak tavasszal bújnak elő, amikor már ismét találnak tücsköket, futóbogarakat, különböző rovarokat.

 

Szongáriai cselőpók
Dr. Kalotás Zsolt