Már több mint kétszáz szürkemarha borjú jött világra Montág-pusztán

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai Állattartó Telepén ebben az ellési szezonban eddig már több mint kétszáz magyar szürke szarvasmarha borjú született.

Az ellések zöme novemberben zajlott, akkor csaknem 150 borjú jött világra. Az év végi ünnepek alatt is szaporodott az új jövevények száma, s január első hetében már elérte a kétszázat. Az ivararány kiegyenlített, az üszők és bikaborjak száma közel azonos. Két ikerellés volt, mindkettő novemberben. Az ellési szezon hamarosan véget ér, január 21. körül várhatóan az utolsó borjak is megszületnek.

A Montág-pusztai állattartó telepen, a 2018-ban átadott, új komplexumban korszerű körülmények között telel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében élő, génbanki szerepet is betöltő szürkemarha állomány. A telepen összesen hat, karámmal is rendelkező, félig nyitott istállóban töltik a telet a tehenek, a másodéves üszők, az egyéves növendékek és a közelmúltban érkezett borjak. Téli takarmányuk biztosított, a nemzeti parki területekről kellő mennyiségű gyepszénát és lucernaszénát báláztunk be. Az elsőéves növendékek a széna mellé kiegészítő takarmányt (abrakot) is kapnak.

A kép illusztráció. Fotó: Pozderka Imre