Már százhatvan szürkemarha borjú jött világra Kardoskúton

Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén. Eddig 160 kisborjú látott napvilágot, s még további 30-ra számítunk.

A borjak világrajöveteléhez az első lépést minden évben a háremekben zajló fedeztetés jelenti, amely rendszerint februárban kezdődik, és április közepén fejeződik be. Tavaly öt háremet alakítottunk ki, mindegyikben 50 tehén és egy bika volt.

Július végén leválasztottuk az előző évi borjakat, utána már a vemhes tehenek önállóan legeltek. Az ellési szezon november elején kezdődött. A január közepéig érkezett 160 kisborjú mindegyike egészségesen, erősen jött a világra. Az ellések természetes úton zajlottak, beavatkozásra egyetlen alkalommal sem volt szükség. Több esetben a tehén már a legelőn világra hozta a borját. Ikerellések elő szoktak ugyan fordulni, de ebben a szezonban eddig itt még nem volt rá példa.

A gulyások a friss borjakat azonnal megjelölik, 3-5 napon belül pedig végleges azonosítót, füljelzőt (krotáliát) kapnak. Két-háromhetes korukban „iskolákba” kerülnek, ahol már jó minőségű szénát is folyamatosan biztosítunk számukra. A fiatal borjak majd néhány hónap elteltével pirók színüket daruszürkére váltják. A pirók szín és annak árnyalatai tulajdonképpen ősi rejtőszínek, amelyekre a szabad természetben nagy szükségük volt a fiatal, védtelen állatoknak.  

Terveink szerint február 1-én ismét elkezdődik a fedeztetés. Ekkor még a borjak is az anyjukkal lesznek majd a háremekben.

borjak
Fotó: Palcsek István Szilárd
borjak
Fotó: Palcsek István Szilárd