Már csapatokba álltak és teleléshez készülődnek a túzokok

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin már csapatokba álltak a túzokok. Telelésre készülődnek, szorgalmasan táplálkoznak a zöldellő repcetáblákon.

A hazai túzokállomány csaknem fele, mintegy 675 példány a Körös-Maros Nemzeti Parkban él. Itt három állományról beszélhetünk: a legnépesebb (587) példány a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, a Kis-Sárréten 70, míg a Csanádi pusztákon 18 példány volt a legutóbbi (tavaszi) szinkronszámláláskor. Számuk azóta az idei szaporulattal is növekedett.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon a túzokok már csapatokba álltak. Egyelőre külön csapatokban mozognak a kakasok és külön a tojók az idei fiókáikkal együtt. Egy jó táplálkozóterület azonban közel is hozhatja őket egymáshoz. December 1-én például Gyomaendrőd közelében, egy szép repcetáblán egy 144 egyedből álló túzokcsapatot figyeltünk meg, itt már a kakasok is a tojók közelében tartózkodtak. Ez volt az idei télen eddig megfigyelt legnépesebb csapat.

Mivel a túzokok fő téli táplálékául a repce szolgál, így legnagyobb eséllyel éppen a repcetáblákon pillanthatjuk meg őket. Éjszakázni a nagyobb pusztaterületekre járnak. Idén az őszi esőknek köszönhetően optimálisak voltak a repcék kelési és növekedési feltételei. Így minden klasszikus telelési régióban jó minőségű, megfelelő magasságú és sűrűségű repce várja a túzokokat.  

A Csanádi pusztákon az állomány az idei szaporulattal együtt 26 példányra növekedett. December első napján a Montág-pusztán tartózkodtak és már csapatba álltak, külön a kakasok és külön a tojók a fiatal madarakkal. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság lucernaföldjein és a környező repceföldeken táplálkoztak.

A Kis-Sárréten élő túzokállomány a korábbi évekhez hasonlóan most is a határ túloldalán, Nagyszalonta térségében tartózkodik már, ott tölti a telet, s majd tavasszal térnek vissza. Az ottani gazdag lucerna és repceföldeken táplálkoznak. 

A kép illusztráció.

túzokok a télben
Fotó: Szegedi Fruzsina