Májusi programajánló: természetvédelmi nyílt napok, kalandos túrák

Májusban is nagyon gazdag programkínálattal várja a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Ebben a hónapban rendezzük meg a Túzokfesztivált és a Bihari Táj napját, emellett számos izgalmas túrára is invitáljuk vendégeinket.

Május 1. - június 30. között idén is lehetőséget biztosítunk vendégeinknek arra, hogy szakvezetéses, terepjárós túra keretében ismerjék meg a Dévaványai-Ecsegi puszták természeti értékeit. A „Rangerrel a pusztán” elnevezésű túrára Lengyel Tibor tájegységvezetőnél lehet jelentkezni az alábbi telefonszámon: 06-30-475-1778. A részvételi díj 15 000 Ft/gépkocsi/óra.

Május 4-én, szombaton, 9.00 -17.00 óra között rendezzük meg a VII. Túzokfesztivált Dévaványán, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. A természetvédelmi nyílt napon a Dévaványai-Ecsegi puszták és környékének természeti értékeit mutatjuk be. Hajnali túzokles, botanikai túra, régi magyar háziállat-fajták bemutatása, solymász-, íjász-, csikós- és lovastorna-bemutató, valamint fotókiállítás, filmvetítés, színpadi kulturális műsor és gyermekprogramok is szerepelnek a kínálatban. Vendégeink bivalypörköltet, bivalyburgert és Túzoksört is kóstolhatnak.

Május 10-én, pénteken tavaszi túrára várjuk az érdeklődőket a Kardoskúti-pusztára. A találkozó időpontja este 18.00 óra, helyszíne: Kardoskút, Sóstói-telep bejárójánál, a Lófogó-ér melletti kilátó (GPS koordináták: É 46°28’43,41” K 20°37’25,62”). Információ, jelentkezés: Palcsek István Szilárd természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 016 2117). A túra tervezett hossza 1,5 km, időtartama 2 óra.

Május 10-én (a Madarak és Fák napján), valamint május 18-19-20-án (a pünkösdi hosszú hétvégén) 13.00 órától ünnepi látványetetéssel egybekötött állatismertetőkre várunk kicsiket és nagyokat Szarvasra, a Körösvölgyi Állatparkba. Szakvezetőnk segítségével minden alkalommal egy-egy állatfaj életmódjáról tudhatnak meg sok-sok érdekes információt.

Május 18-án, szombaton rendezzük meg Biharugrán a X. Bihari Táj Napját, melynek helyszínéül a Bihari Madárvárta szolgál (GPS koordináták: É 46° 58' 32,40” K 21° 38' 28,89”). A rendezvény szakmai programjain a Kis-Sárrét természeti értékeit ismerhetik meg. Vendégeink botanikai túrán, madárgyűrűzési bemutatón, traktoros halastavi madármegfigyelésen, játékos természetismereti vetélkedőn, illetve tanösvény-túrán nyerhetnek bepillantást a táj növény- és állatvilágának káprázatos gazdagságába. A rendezvény központi helyszínén felállított színpadon gyerekműsorok, népzenei és néptánc előadások zajlanak majd. Lehetőség nyílik Nemzeti Parki Termék Védjegyes és egyéb kézműves termékek vásárlására, ebédre pedig ugrai halászlé és  szürkemarha pörkölt szerepel a kínálatban.

Május 24-én, pénteken 10 órakor „Ősi igavonóink élete napjainkban” címmel szakvezetéses előadásra és bemutatóra várjuk az érdeklődőket Dévaványára, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontba. Sok-sok érdekes információt tudhatnak meg a KMNPI itteni állattartótelepén élő magyar szürkemarha és a házi bivaly eredetéről, életéről, szerepéről, hasznosításáról. Természetesen testközelből is szemügyre vehetik az állatokat. Információ, jelentkezés: Vizes Tibor természetvédelmi területfelügyelőnél (+36 30 687 0809).

Május 25-én, szombaton 16.30 órától szakvezetéses „Cserebökényi csavargás”-ra invitáljuk a természetbarátokat. A találkozó helyszíne: Szentes, Cserebökény buszmegálló (GPS koordináták: É 46°46’03.3’’ K 20°26’13.1’’). Hangulatos, 6-7 km-es túránkon az Ős-Maros mederrészeinek érintésével, vendégeink megismerhetik a terület helytörténetét, természeti értékeit. Információ, jelentkezés: Őze Péter természetvédelmi területfelügyelőnél (+36 30 425 4300).

Május 25-én, szombaton 8.00 – 12.00 óra között „Lessünk be a nádasba!” címmel madármegfigyelő túrát szervezünk az apátfalvi bányatavaknál. Találkozó: a bányatavaktól északra, az árvízvédelmi töltés lábánál (megközelítés a 43-as útról, az Apátfalvi Járandó Kft. előtti bekötőn). A mintegy 5 kilométeresre tervezett, könnyed túra keretében megfigyelhetjük az Apátfalva határában, a Maros hullámterében lévő anyagnyerő gödrök tavainál élő madarakat. A kíváncsi szemek elé kerülhetnek a rejtőzködő vörös gémek, bakcsók, és távcsöveink segítségével bepillantást nyerhetünk a tojásaikon ülő búbos vöcskök életébe is. Információ, jelentkezés: Balla Tihamér természetvédelmi őrkerület-vezetőnél az alábbi telefonszámon: +36 30 471 5608.

Május 26-án, vasárnap 9.00 -17.00 óra között „Tiétek a liget!” címmel gyermeknapi programokat szervezünk a Körösvölgyi Állatparkban. Állatsimogatóval, Kölyök-zug játszótérrel, póni-lovaglással, arcfestéssel, játszóházzal, kézműveskedéssel és egyéb színes gyermekprogramokkal várjuk vendégeinket.

Május 26-án kezdődik és egészen augusztus 31-ig tart a „Nyári nyomozókaland” elnevezésű programsorozat a Körösvölgyi Állatparkban. A kalandra vállalkozó vendégeinknek az állatpark kötetlen bejárása közben, a parkban elhelyezett, játékos feladványokat, nyomokat kell megtalálniuk és megfejteniük. Az egyes megfejtések eredményeként tárul fel a Körösvölgyi Állatpark idei titokzatos rejtélye. A helyes megfejtők között díjakat sorsolunk ki. A nyomozókalandon való részvétel egyéni vendégeink és csoportban érkezők számára egyaránt elérhető.