Mágor-pusztán túráztunk, dürgő túzokokat láttunk

Április 2-án, szombaton hagyományos, bakancsos túrára vártuk az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park Mágor-puszta részterületére.

Budapestről, Békéscsabáról, Vésztőről és Mezőberényből is érkeztek vendégek a programra.

A reggel 8.00 órai találkozó után borongós időben, 12 fő részvételével indultunk a csaknem 8 km-es útra. A terveknek megfelelően először az itt élő túzokokat lestük meg. A mintegy harminc tagot számláló csapat megfigyelése közben külön öröm volt, hogy több túzokkakas is dürgési pózban mutatta magát. Ilyenkor a hatalmas madarak egy-egy nagy hólabdához hasonlítanak.

Programunk további részében sikerült megfigyelni több itt élő ragadozó madarat, így például rétisast, parlagi sast, barna rétihéját és vörös vércsét. Ez utóbbiak már a számukra kihelyezett költőládákat foglalják. Kirándulásunk során végigkísért bennünket a mezei pacsirták éneke.

Túránk egy órakor ért véget, az utolsó percek már esős időben teltek, de a résztvevőknek így is felejthetetlen élményben volt részük, hiszen többen közülük most először figyelhették meg a magyar puszták büszke madarát, a túzokot.

túra
Fotó: Tóth Imre
túra2
Fotó: Tóth Imre