Madársokadalom: élettel telt meg a Csikóspusztai-tó

A szeptember végi esőzések hatására sekély vízborítás alakult ki a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csikóspusztai-tavon. A tocsogós területet hamar ellepték a partimadarak.

Királyhegyes község külterületén található egy kis területű, de kifejezetten szép, természeti látványosságokban gazdag, jellegzetes szikes tó, a Csikóspusztai-tó, mely természetvédelmi terület. Mint minden alföldi szikes tóra, erre is jellemző, hogy tavasszal a medre megtelik vízzel. Ekkor számos madárfajnak biztosít megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyet. Aztán nyár végére minden évben teljesen kiszárad, s ekkor a szikes tavakra jellemző vak, fehér szik látható a mederben.

Az idén is így történt, augusztusra teljesen eltűnt a víz a tóból, a fehér, szikes medret pedig szinte teljesen benőtte egy jellegzetes sziki növény, a hegyes bajuszpázsit. Szeptember végén azonban rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék érkezett a területre, így a bajuszpázsitos mederben sekély vízborítás alakult ki. Ezt a tocsogós élőhelyet hamar felfedezték a vonulásban lévő partimadarak, s hirtelen nagy számban jelentek meg a tavon. A legnagyobb tömeget a bíbicek képezik, több mint 1400 példányt számoltunk. Mellettük kisebb mennyiségben pajzsoscankók, havasi partfutók és nagy godák is tartózkodnak a tavon. Nagy pólingokból 5-10 példányt figyeltünk meg.

A madarak jellemzően éjszakázásra használják a tavat. Napnyugtakor, illetve hajnalban jól megfigyelhető a nagy madártömeg. A reggeli órákban még a tavon tartózkodnak, majd napközben kijárnak a Királyhegyesi-puszta gyepjeire. Déltájban visszatérnek inni, este pedig újra bejönnek a vízre és elfoglalják éjszakázóhelyüket.  

Bízunk benne, hogy hamarosan érkezik még csapadék és megmarad a sekély vízborítás a Csikóspusztai-tavon. Ha így lesz, akkor még hosszú ideig ideális pihenőhelyet biztosíthat a madaraknak.

Bíbic csapat
Bíbic csapat Fotó: Balla Tihamér